OBILJEŽAVANJA

Sjećanje na svirepo ubijene ranjenike Anesa Bučana, Ismeta Osmanovića i Jagodu Galešić

Agresorski vojnici zaustavili su vozilo UNPROFOR-a, izvukli ranjenike i zvjerski ih ubili

Članovi porodica šehida proučili Fatihu i položili cvijeće na spomen-obilježje. Avaz

Piše: S. M. / Avaz.ba

15.5.2020

U organizaciji Udruženja ''Četvrta viteška brigada'' danas je održan tradicionalni memorijalno-historijski susret „Odbrana Ilidže 2“. Na ovom mjestu 1992. godine vodila se najznačajnija bitka za odbranu ilidžanskih teritorija. 

Na mjestu bitke kod Ljetne pozornice cvijeće su položili i proučili Fatihu u znak poštovanja i sjećanja na ubijene pripadnike Armije RBiH članovi porodica šehida i poginulih boraca, delegacije Općine Ilidža, Četvrte viteške brigade, Koordinacija boračkih udruženja...

Prije 28 godina, na ovom mjestu, dogodio se nezapamćen zločin. Agresorski vojnici su zaustavili transporter UNPROFOR-a, koji je u Bolnicu "Koševo" prevozio teško ranjene Jagodu Galešić, Anesa Bučana, Seada Hodžića, Ramu Husrefa i Ismeta Osmanovića preko dijela okupiranog ilidžanskog teritorija. Nakon što su agresori zaustavili vozilo, ranjenike su izvukli i zvjerski ih ubili.

Ratni komandant Četvrte viteške brigade, general Fikret Prevljak podsjetio je prisutne na događaje koji su se odvijali 1992. godine.

- Postoje tri zločina. Prvi zločin je zločin prema žrtvi, i to se desilo 15. maja 1992. godine prema Anesu Bučanu, Ismetu Osmanoviću, Seadu Hodžiću, Rami Husrefu i prema medicinskoj sestri Jagodi Galešić. Drugi zločin je da se sakriju tragovi o istini i da se ne govori, te da se čeka da dokazi zastare. Treći zločin je da šutimo, ne pričamo o izdaji, da dopuštamo da laž bude glasnija od istine i da historija ne upiše ovaj tužni zločin. Sjećanje na ovaj događaj čuvat ćemo i prenositi na mlađe naraštaje. Za ovaj zločin niko nije odgovarao, a Kantonalno tužilaštvo vodi istragu protiv 52 lica srpske nacionalnosti koji su u to vrijeme bili na rukovodećim odgovornim pozicijama i u policiji i armiji JNA - rekao je general Prevljak.

Predsjednik Udruženja ''Četvrta viteška brigada'' Emir Redžović rekao nam je da je Selma Galešić kćerka pokojne Jagode Galešić, koja je bila ranjena i preživjela taj 15. maj koji nikada nije mogla zaboraviti, preselila i sastala se sa svojom majkom na ljepšem i iskrenijem svijetu. 

- Sa svojom dvojicom sinova sastao se i otac Hajro Bučan. Nažalost, njih dvoje nisu dočekali da vide pravu istinu i da dožive pravdu. Selma je živjela u kolicima sa strahom koji joj je ostao utkan 15. maja i posljednjim molbama majke da joj dijete ne diraju. Zato smo danas ovdje u manjem broju, ali želimo da pričamo o ovom datumu i ne smijemo dozvoliti i dopustiti da se zaboravi ovaj gnusni događaj - dodao je Redžović. 

Tog četvrtka slabo naoružani borci, heroji odbrane stupili su u ratni okršaj s mnogo jačim neprijateljem, odlučni u toj borbi da daju i svoje živote.


S današnjeg obilježavanja na Ilidži: Sjećanje na svirepo ubijene ranjenike - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.