SARAJEVO

Ne stišava se rasprava o žrtvama ustaškog režima: Predloženo da se u rezoluciju uključi i četnički pokret

Rezolucija nema smisla, ako ćemo da pričamo o zločinima, pa i ustaškim možemo to uraditi u okviru neke druge tačke, kaže Lovrinović

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

15.5.2020

Nakon pauze nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Zastupnici su nastavili raspravljati o prijedlogu rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju su predložili poslanici Kluba Naša stranka - Nezavisni blok, Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut.  

Riječ je uzeo zastupnik Nikola Lovrinović.

- Apeliram na vas da se ova rezolucija ne stavlja na dnevni red, izaziva mnogo prijepora. Rezolucija nema smisla, ako ćemo da pričamo o zločinima, pa i ustaškim možemo to uraditi u okviru neke druge tačke. Istina oslobađa, komunizam je totalitarni režim i činio je zločine. Ne možemo svi nazočiti Svetoj misi, ona će se održati u katedrali bez tenzija i izaslanstvo HDZ-a će prusustvovati istoj – poručio je Lovrinović.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnik Damir Arnautović kazao je da antifašizam se dokazuje djelima.  

- Sjećam se da je ranije Borjani Krišto odbijen zahtjev da putuje na misu u Blajburg. Tad sam bio ponosan, dakle djelima se dokazuje antifašizam. Ovo nije događaj unutar crkve, imate živi prijenos na HRT-u. Sabor Hrvatske je pokrovitelj, a ništa u rezoluciji nije protiv vjerske zajednice. Rezolucija se osvrće na bilateralna pitanja između Hrvatske i BiH. Lovrinoviću, ovo nisu predložili nevjernici, ovo je civilizacijsko pitanje i svi mi ćemo se o tome odrediti – poručio je Arnautović.

Zastupnica Aida Baručija kazala je da niko nema pravo da nekom kaže da je nevjernik.

- Na to nemate pravo gospodine Lovrinoviću, očekujem od vas izvinjenje. Mjesec je Ramazan, ja postim i osjećam se uvređeno – istakla je Baručija.

Zastupnik Lovrinović kazao je da ne dira ni u Ramazan, džumu ili iftar. 

- Ovdje se radi o uplitanju u Svetu misu, jer se u rezoluciji navodi da se od Predsjedništva BiH traži otkazivanje mise u Sarajevu. Mi ne opravdavamo zločine, samo molimo za pobijene bez grobišta, bez suda. Govorim o Svetoj misi, a ne Jandrokoviću – istakao je Lovrinović.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnik SDA Adil Osmanović pitao je ko može biti protiv rezolucije o poštivanju žrtvava ustaškog režima.  

- Ne spominju se drugi fašistički režimi, stoga će naš Klub predložiti nekoliko amandmana. Mislimo da rezulacija treba da nosi drugačiji naziv, pa da se pored ustaškog režima dodaje i četnički režim, treba se osuditi i genocid, a treba biti i sveoubuhvatna. U Višegradu imamo veličanje Draže Mihajilovića, ipak ova rezolucija dolazi sa zakašnjenjem. Posebno želimo istaći da treba staviti akcenat na osudu pokroviteljstva Svete mise u Sarajevu od strane Sabora Hrvatske – naglasio je Osmanović.

Zastupnik Nenad Stevandić ovom prilikom kazao je da mu je drago što je čuo ono o čemu govori Osmanović.

- Niko nikom ne može da ospori misu, parastos ili bilo koji drugi vjerski obred. Moja porodica pripada partizanskom pokretu, mislim da ovaj dokument treba u potpunosti da se preradi. Treba osuditi i četničke zločine, ali četnici nisu imali režim i nisu imali državu, a Draže Mihailović je bio gerilac u državi koja je izgubila rat – poručio je Stevandić.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.