OTVORENO

Franjo Topić: Mi koji smo se borili za ekumenizam, dijalog i suživot osjećamo se izigranima i prevarenima

Misa je božanski čin, i netko se stavlja iznad Boga, naravno ateisti mogu i to raditi, jer za njih Bog ne postoji, ali vjernici bilo koje vjere to ne bi trebali ni pomišljati dovoditi u pitanje

Topić i Kordić: Otvoreni dijalog. Avaz

S.K./Avaz.ba

15.5.2020

Monsinjor Franjo Topić, počasni predsjednik HKD "Napredak", uputio je pismo predsjedniku BZK "Preporod" povodom najavljene mise u sarajevskoj katedrali za stradale na Blajburgu.

Zvali su me s jedne televizije za gostovanje sutra, valjda s Tobom i na Tvoju sugestiju. Odbio sam, jer se osjećam ružno i tužno. Da se nakon 30 godina borbe za slobodnu, demokratsku i multietničku BiH i Sarajevo, moram dokazivati da nisam ustaša, da nisam ubijao u II. svjetskom ratu, da nisam bio u Jasenovcu, to mi je stvarno ponižavajuće i uvredljivo. 

U ovako uzavreloj situaciji razum i argumenti malo vrijede. Dotle je dovedena situacija da moramo strahovati gore nego u komunizmu i u ratu, hoće li neki tzv. "antifašisti" praviti demonstracije ispred katedrale, da nam se želi spriječiti imati molitvu-misu to je stvarno poraz BiH i Sarajeva i svih nas koji smo puno žrtvovali za ovo od prvih demokratskih izbora i rata. Katolička crkva i kard. Vinko Puljić od početka su pomagali BiH u svakom smislu. Papa Ivan Pavao II. je 263 puta govorio o BiH. 

Tko je govorio toliko? Pa Vatikan je među prvima priznao BiH, poslao nuncija. Zar bi to bilo učinjeno da Crkva i kard. Puljić nisu davali informacije i poticaje. Na poticaj Pape i Crkve preko Caritasa je došla velika pomoć u BiH i kao što je poznato dijelila se svima: katolicima, muslimanima, pravoslavnima i ostalima. Mnogi su tome živi svjedoci - navedeno je u pismu. 


Ostao sam i vraćao se u ratno Sarajevo

Prof. Topić ističe da se i osobno i kroz "Napredak" borio u zadnjem ratu i poraću, a nije morao, jer je, dodaje, kao i mnogi drugi mogao otići. Navodi kako se borio svom snagom koncertima, izložbama, knjigama, pokrenut je list, osnovan radio "Vrhbosna"... 

- Ostao sam u okruženom ratu i vraćao se unatoč ne samo smrtnim opasnostima nego i mnogim odgovaranjima i sprečavanjima. Obišao sam brojne važne evropske adrese i pronosio istinu o BiH. Bio sam i član Upravnog odbora KCUS i nosio osobno i mojim autom hranu i lijekove u bolnicu. Središnjica je Napretka, a to su radile i mnoge podružnice, podijelila samo u Sarajevu s Vrhbosanskom bogoslovijom 403.000 obroka, i također 436 tona hrane i lijekova u vrijednosti oko dva milijuna DM. Treba li reći da se dijelilo i mnogim nekatolicima - navodi msgr. Topić.  

HKD "Napredak": Borba za BiH. Avaz

 - I sad kardinal i katolici ne smiju imati Misu u svojoj katedrali. Splet je nesretnih okolnosti da je tako, jer kardinal ni drugi ne mogu putovati u Blajburg radi koronavirusa. Inače ne bi ova misa bila u Sarajevu, nego u Blajburgu. To mnogi uopće ne uvažavaju. Neki tako govore u javnosti kao da će Crkva i Kardinal na Misi obnoviti NDH!!! 

Samo treba netko još kazati da je Crkva proizvela i samu koronu da ne bi morali ići u Blajburg. Zar to nije strašno? Ispada da su kardinal i ja i svi mi sudjelovali u II. svjetskom ratu, da smo počinili strašne zločine, iako nismo bili ni rođeni. Tzv. "antifašisti" i njihovi sljedbenici nas optužuju za ono s čime mi nemamo nikakve veze, osim što su neki od zločinaca bili naše vjere i naše nacije. Ima Hrvata u Kanadi i sad ako neki Hrvat ubije nekoga onda smo svi mi krivi i odgovorni? Ima katolika i u Indiji, zar smo mi krivi za neka njihova moguća ili stvarna zlodjela? Kakva je to logika i kakva je to ljudskost???

I sva se mržnja pokazala i to povodom slučajne molitve u Sarajevu. Nije misa politički miting, nije simpozij o II. svjetskom ratu, nije prosudba o Jasenovcima, Blajburzima niti o bilo čemu, nego dobra i fina molitva za duše stradalih. 

Crkva je osudila zločine u Jasenovcu, Blajburgu, Glini, Srebrenici i sve druge. I osobno sam i kao predsjednik "Napretka" išao u Jasenovac i Blajburg, Srebrenicu, Ahmiće i Križančevo selo. Misa je božanski čin, i netko se stavlja iznad Boga, naravno ateisti mogu i to raditi, jer za njih Bog ne postoji, ali vjernici bilo koje vjere to ne bi trebali ni pomišljati dovoditi u pitanje. Ovdje je sporedan motiv i povod - navodi msgr. Topić.

On dodaje kako smatra da je sva ova hajka protiv Crkve dio  predizborne kampanje. Dodaje kako ne treba crkvu i vjerske zajednice prosuđivati po političkim mjerilima. U svemu bi trebala biti neka mjera pa i u političkoj i stranačkoj borbi. 

- Ova misa nema nikakve veze s politikom, a sve drugo je zloupotreba bez obzira s koje strane dolazila - navodi Topić. 

Kaže i kako će nakon svih ovih dešavanja čitav svijet  saznati da se katolici Sarajeva a i BiH osjećaju vrlo ružno i ugroženo, vrlo nesigurno. 

- I sam sam uz druge promovirao Sarajevo kao "europski Jeruzalem" u BiH i u inozemstvu. Svi tzv. antifašisti i njihove pristalice ugrožavaju i dobrano ruše pojam Sarajeva kao "europskog Jeruzalema" i poručuju da ovdje nema mjesta za katolike. To je njihova odgovornost. Mi koji smo se borili i borimo i to iskreno za ekumenizam, dijalog i suživot osjećamo se izigranim i prevarenim. Sad likuju oni koji su nam govorili da smo naivni i da je to uzaludan trud. Sad je tužan i sveti papa Ivan Pavao II - dodaje Topić.  

Gdje su drugi intelektualci, nevladine organizacije, nezavisni mediji?

On ističe kako je reis Husein Kavazović  dao dobar intervju, ali ni to nije bilo dovoljno da se zaustavi medijsko linčovanje crkve i katolika. 

- Gdje su drugi intelektualci, nevladine organizacije, nezavisni mediji? Nažalost neki od njih su se uključili u ovu neljudsku kampanju. Svi političari, nevladin sektor, vjerske zajednice i mediji bi trebali voditi računa o posljedicama svojih postupaka. Zlo je nažalost puno efikasnije nego dobro i to uvijek treba imati na umu - pita se Topić.

Profesor Topić ističe kako ipak tješi  činjenica da je neki dan na protestima ispred katedrale bilo samo petnaestak ljudi, te se nada da sutra neće biti nikoga.

- Imamo previše problema da ne trebamo stvarati nove. Apsolutna većina ljudi želi samo kruh, krov i mir javni i duševni. Bez obzira na ovo ranjavanje, ja ću osobno i dalje raditi na dijalogu, ekumenizmu i suživotu a želio bih da svi to nastave - zaključuje monsinjor Franjo Topić.  

Kordićev odgovor

Sanjin Kordić na ovo je odgovorio:

- Ovo pišem i zato što želim da odagnam Vaše razočarenje i gorčinu, kao i razočarenje i gorčinu svih drugih naših komšija i prijatelja. Želim da ponovo povratimo međusobno povjerenje i naklonost jednih prema drugima, da oživimo sklad i konstruktivnost među našim narodima, i svim drugim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini. Ovo zvuči kao niz fraza koje se kod nas prigodno izgovaraju, a kojih se često i ne držimo stvarno, no ja iskreno vjerujem u to i svoj rad i djelovanje usmjeravam ka tome. Samo tako može nam svima biti dobro u ovoj našoj lijepoj zajedničkoj domovini.

On navodi da baš baš u "ovakvim nesretnim prilikama" BZK „Preporod“ i HKD „Napredak“ imaju posebnu važnost. 

- Mi moramo biti ona mehkota na koju će pasti sve ružne riječi i postupci i na kojoj će se oni umekšati – moramo biti generator onoga Dobrog što, uprkos svemu, može povezivati ljude i narode. Mi to možemo, a u BZK „Preporod“, mojim saradnicima i meni lično uvijek ćete imati sagovornika i pomagača na putu Dobra, dobrog komšiju i iskrenog prijatelja, kao i svaki put dosad, a odatle ćemo ovu dobru energiju zajednički umnožavati i sinergijski širiti dalje, u cjelinu našeg društva.

Ne gubite vjeruju u naše Sarajevo i našu Bosnu i Hercegovinu i ne odustajte od vrijednosti kojima ste posvetili svoj život - navedeno je u Kordićevom odgovoru Topiću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.