STAVOVI Njemačka ambasadorica u BiH u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije

Uber: BiH napredovala u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba

Poštivanje i zaštita ljudskih prava su temelji vanjske politike Savezne Republike Njemačke, rekla Uber

Avaz.ba / Fena

Uber: Politička volja

Foto: Fena


Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uber (Uebber) izrazila je, u videoporuci u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, solidarnost te naglasila da je BiH znatno napredovala u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba.

- Za mene lično to je bio doista uzbudljiv doživljaj kad sam prošle godine, nedugo nakon mog dolaska u Sarajevo, učestvovala na prvoj Paradi ponosa. Mirni tok manifestacije i veliki broj posjetilaca bili su uspjeh, ne samo za organizatore, nego i za prava LGBTI osoba - kazala je.

Ta manifestacija pokazuje pak, kako je naglasila, i to da je potrebna politička volja da bi se postigao napredak u ravnopravnosti.

  • Uber: Prihvatanje opsežnog akcionog plana

    Uber: Prihvatanje opsežnog akcionog plana

    Foto: Fena


- Nažalost, stalno iznova vidimo da su LGBTI osobe i danas još izložene nepravdi, diskriminaciji, ponekad čak i fizičkim napadima. Moramo dakle i dalje da se zauzimamo za prava LGBTI osoba, prava koja neće biti zajamčena samo na papiru, nego i u svakodnevnom životu tih ljudi.

Prvi korak u tom pravcu moglo bi naprimjer biti prihvatanje opsežnog akcionog plana za prava LGBTI osoba. Poštivanje i zaštita ljudskih prava su temelji vanjske politike Savezne Republike Njemačke. Kao njemačka ambasadorica ovdje u BiH ja ću se i dalje zauzimati za zaštitu prava LGBTI osoba, biti protiv diskriminacije istih i pomno pratiti razvoj te situacije - istaknula je Uber.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije obilježava se 17. maja, a ovogodišnji moto glasi 'Breaking the Silence'.

NA VRH

Podijeli članak na