REAKCIJE

Ambasador Nelson: Komemoracije treba da donesu oporavak, a ne da vode ka osveti

Važno je da se svi fokusiraju na dvije vrijednosti demokratije – pomirenje i međureligijski dijalog, rekao Nelson

Nelson: Ljude voditi ka oprostu. Arhiv

Fu. M. / Avaz.ba

15.5.2020

Vjerski lideri imaju svoju ulogu u komemoracijama i nadam se da će se te komemoracije fokusirati na sjećanje, a ne na revizionizam, te da će donijeti oporavak, a ne inspirirati mržnju i podjele. Također i da će ljude voditi ka oprostu, a ne ka osveti, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Erik Nelson (Eric), ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, komentirajući održavanje mise blajburškim žrtvama, koja će se 16. maja održati u sarajevskoj Katedrali.

- Mislim da je, naročito ove godine, kada se obilježava 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini i 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata, važno da se svi fokusiraju na dvije vrijednosti demokratije – pomirenje i međureligijski dijalog. I kada se osvrnemo, naročito na Drugi svjetski rat, moramo prepoznati historijski kontekst - navodi ambasador Nelson.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ranije je putem Twittera pozvala na suzdržavanje od revizionizma historije.

- Dok razmišljamo o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i prisjećati se historije kao cjeline. Pozivamo one koji organiziraju blajburšku komemoraciju u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike - navedeno je iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.