SARAJEVO

Miloš Lučić imenovan na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH

Nedjeljko Jović imenovan na poziciju zamjenika ministra sigurnosti BiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

15.5.2020

Nakon nove kraće pauze nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja je počela danas u 11:00 sati.

Nakon višesatne rasprave zastupnici su napokon usvojili i dopunjeni dnevni red današnje sjednice.  

Među prvim tačkama dnevnog reda je i potvrđivanje imenovanja Miloša Lučića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ovaj prijedlog dobio je potreban broj glasova.



Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. M. Kadrić

Zastupnik Zukan Helez ovom prilikom kazao je da smatra da bi većina trebala diskutivati o imenovanju.  

- Dugo je bilo krnje Vijeće ministara BiH, po ustavu to nije legalno i upitne su sve odluke. Iz medija sam mogao da pročitam, da se čovjek predstavlja kao bankar, pa navodi da je sa srednjom školom radio u banci pa nije mogao studirati. Mislim da je neozbiljan prijedlog da čovjek sa šaltera u banci dođe u Vijeće ministara. Pročitao sam da je kum nekom predsjedniku u rukovodstvu te stranke, volio bi da smo ovdje imali i imovinski karton – istakao je Helez.

Zastupnik Branislav Borenović kazao je da je primijetio nekoliko nelogičnosti u vezi kvalifikacija kandidata.

- Moram reći da je uvaženi kandidat to potvrdio da je ponavljao četvrti razred srednje škole i da je studirao 12 godina. nema nekih kvalifikacija za oblast kojom bi se trebao baviti. Nemam ništa protiv gospodina Lučića, ali imam potrebu da kažem da sam protiv ovakvih pojava. Definitivno ću glasati protiv ovakvih pojava. Smatram da te osobe koje su predložene iz RS ne moraju i ne mogu biti perfektne, ali ne mogu da budu ispod prosjeka. Gospodine Tegeltija, gospodo iz vladajuće koalicije ovo je vaša poruka građanima BiH. Nakon dernečenja po sarajevskim restoranima i urlikanja pred komšijama, ništa nas neće iznenaditi. Mislim da će se ovo imenovanje savršeno uklopiti. Imam pravo da budem protiv i da napravim političku distancu od vas koji će danas usvojiti ovu odluku – poručio je Borenović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.