HUMANOST

Svjetski dan porodice: 2.350 paketa za najugroženije

Distribucija pomoći u saradnji sa lokalnim udruženjima, te centrima za socijalni rad. Fena

Avaz.ba / Fena

15.5.2020

Svjetski dan porodice obilježava se danas. Ova osnovna ćelija društva posebno je pogođena pandemijom koronavirusa. Hiljade roditelja i staratelja preko noći je ostalo bez poslova i bilo kakvih prihoda, škole i različiti servisi podrške zatvoreni su ili rade u ograničenim kapacitetima, a situacija je posebno teška u porodicama koje su već živjele u siromaštvu i na marginama društva, saopćila je organizacija "Save the Children". 

Kako bi osigurali da te porodice imaju osnovna sredstva za život, na područjima Banje Luke, Bihaća, Bijeljine, Brčkog, Mostara i Sarajeva Organizacija "Save the Children" podijelila je blizu 2.350 paketa prehrambenih i higijenskih proizvoda, te proizvoda za bebe za 1100 porodica.

Nabavku paketa omogućio je "Start Network" donacijama britanskog Odjela za međunarodni razvoj (DFID) i Fondacija Ikea.

Prilikom  distribucije paketa na području Sarajeva pridružio se britanski ambasador u BiH Metju Fild (Matthew Field), koji je ovom prilikom porazgovarao sa građanima o tome na koji način je epidemija koronavirusa uticala na njih i njhove porodice.

- Izuzetno mi je drago što sam danas ovdje sa "Save the Children" i što imamo priliku da putem DFID fonda Vlade Ujedinjenog Kraljevstva odgovorimo na najhitnije potrebe osjetljivih kategorija društva.  Ovo su izuzetne okolnosti i posljedice pandemije se osjete diljem svijeta.  Britanska ambasada u Sarajevu od samog početka radi na prilagođavanju svog odgovora i preusmjeravanju podrške i rada naših projekata kako bi na najbolji način odgovorila na novonastale okolnosti.  Na širem planu, učestvujemo u podršci koju pružaju MMF, Svjetska banka, UN i druge agencije, te smo aktivno uključeni u globalne aktivnosti na pronalasku vakcine. Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo se boriti sa posljedicama - rekao je Fild.


Fild: Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo se boriti sa posljedicama. Arhiv

Imajući na umu pogoršanje situacije za djecu, "Save the Children" se po proglašenju pandemije fokusirao na reprogramiranje postojećih projekata kako bi odgovorili na potrebe na terenu.

Sa lokalnim partnerskim organizacijama na terenu uradili su procjenu potreba i organizovali nabavke hrane, higijenskih proizvoda i posebno proizvoda za bebe za najugroženije porodice, u ovom slučaju zahvaljujući sredstvima "Start Network", vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Fondacije Ikea.

- Ova situacija učinila je djecu koja inače žive u teškim uslovima posebno ranjivom. Informacije koje stižu s terena pokazuju da se ova djeca osjećaju bespomoćno, usamljeno, da su u strahu od isključivanja iz društva, stigmatizirana, a mnoga su izložena i nasilju ili zanemarivanju u porodici -  izjavila je direktorica "Save the Children" za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Distribucija pomoći na terenu je provedena u saradnji sa lokalnim udruženjima, te centrima za socijalni rad.

I u narednom periodu "Save the Children" ostaje posvećen osiguravanju pomoći za najugroženiju i izolovanu djecu i porodice, navode iz te organizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.