RAZGOVOR

Šut: Ponosni smo na naše policijske službenike

Policija mora biti nezavisna u radu, kaže Šut

Semir Šut. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz. ba

15.5.2020

Imajući u vidu sve mjere ograničenja javnih skupova, u dogovoru sa ministrom, odlučili smo ove godine ne praviti manifestaciju povodom 15. maja - Dana policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a uputili smo čestitku svim policijskim službenicima. 

Kada se steknu uslovi, izvršit ćemo i dodjelu odgovarajućih nagrada, kaže u razgovoru za “Avaz” Semir Šut, policijski komesar Ministarstva unutašnjih poslova ZDK. 

Doprinos službenika

Ističe da se ove godine značajno razlikuje obilježavanje Dana policije ZDK, radno i u provođenju svih mjera i redovnih poslova. Poredeći maj ove i prošle godine, Šut je ponosan na doprinos policijskih službenika i svih zaposlenika u borbi protiv pandemije. 

-Ravnopravno sa zdravstvenim radnicima ili odmah iza njih, stajali smo u čvrstom bedemu i bili im podrška, a kasnije provodili sve mjere koje su naložene od štabova. Treba imati u vidu da smo u dnevnom obilasku imali 5.500 ljudi u samoizolaciji, provoditi policijski sat, ograničenje kontrole kretanja, a naši službenici su sve to uspjeli - kaže Šut. 


Semir Šut. Avaz

Pored tih mjera, ističe da uspješno obavljaju svoje redovne poslove, kao i to da se broj krivičnih djela smanjio, te broj prekršaja iz javnog reda i mira.

-Smanjen je i broj saobraćajnih nesreća. Sve u svemu, možemo biti ponosni na naše policijske službenike, kao i na pokazan nivo profesionalizma s obzirom na to da nemamo inficiranih među uposlenima - ističe Šut.  

Na kraju govori da su u svom radu po zakonu obavezni sačuvati nezavisnost policije i operativnog rada.


Nezavisan rad

-Policija je odgovorna za svoj rad ministru, Vladi i Skupštini ZDK, ali, pri tome, mora biti nezavisna u radu. Obaveza mene kao rukovodioca je osigurati operativnu samostalnost bez obzira na političke stavove i hoće li se to nekome svidjeti ili ne - zaključuje Šut. 

Na kraju poručuje da će konkurs za prijem od 100 do 120 policijskih službenika bit će raspisan u narednom periodu, a za što čekamo zeleno svjetlo od Vlade ZDK.

Akcija darivanja krvi

Povodom Dana policije ZDK, MUP ZDK je proveo akciju darivanja krivi u kojoj je učestvovalo 200 policijskih službenica. 

-To je, u ovom vremenu, najbolji način obilježavanja i poruke građanima da smo im i na ovaj način spremni pomoći te da u situacijama životne potrebe postoje zalihe krvi koje su donirali upravo naši slubženici - kaže Šut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.