EKSKLUZIVNO

Radna skupina EPP-a dala podršku kardinalu Puljiću zbog mise za Blajburg

Vinko Puljić. Arhiv

Avaz.ba

15.5.2020

Predsjednici Radne skupine EPP grupe za međukulturne odnose i međureligijski dijalog, Jan Olbriht (Olbrycht) i Holveni Gjorgi (Holvenyi Gyorgy), te europarlamentarka Željana Zovko, uputili su dopis kardinalu Vinku Puljiću, u kojem su izrazili potporu pravu na vjersku slobodu i pravu na kulturu sjećanja.

Podsjećamo, zbog pandemije koronavirusa kardinal Puljić održat će misno slavlje povodom 75. godišnjice Blajburga u Sarajevu što je izazvalo brojne kritike i osude. 

Dopis prenosimo u cijelosti. 

"Vaša uzoritosti, Radna skupina EPP grupe za međukulturne odnose i međureligijski dijalog prošle je godine organizirala misiju utvrđivanja činjenica u Bosni i Hercegovini, s ciljem poticanja rješavanja situacije vezane za Izborni zakon kroz dijalog između vjerskih zajednica u BiH. Na osnovu toga iskustva, u potpunosti razumijemo i podržavamo značajnu ulogu koju imate za mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini.

Planirali smo na temelju misije utvrđivanja činjenica organizirati još jednu razmjenu mišljenja s predstavnicima svih vjerskih zajednica iz Vaše zemlje u Europskom parlamentu, no nažalost, morali smo odgoditi zbog epidemije korona virusa. Europski je parlament početkom ovog mandata usvojio Rezoluciju o 80. obljetnici početka II svjetskog rata i značaju koje europsko sjećanje ima za budućnost Europe, i to 10 godina nakon Rezolucije o europskoj savjesti i totalitarizmu, u kojoj je prepoznat značaj sjećanja na prošlost, jer bez sjećanja pomirenje nije moguće.


Dopis poslan kardinalu Vinku Puljiću. Avaz

U tom svjetlu, u ime Radne skupine EPP-a za međukulturne odnose i međureligijski dijalog, u potpunosti podržavamo Vaše pravo na njegovanje kulture sjećanja, kao i Vaše pravo da u subotu služite svetu misu za žrtve bleiburške tragedije.

Svjesni smo teških medijskih napada na Katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini posljednjih dana, te izražavamo duboku tugu što Vam se onemogućava u potpunosti iskoristiti pravo na kulturu sjećanja. Vjerujemo u rad Europske službe za vanjsko djelovanje i Delegacije Europske unije na terenu, koje bi trebale osigurati slobodu medija svim konstitutivnim narodima i zajednicama i pravo vjerskih skupina i vjerskih manjina na poštovanje, bez straha za sigurnost u izvršavanju vjerske službe.

EPP grupa učinila je sve kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da prebrodi krizu s epidemijom i istinski se trudimo da ova zemlja ne bude zaboravljena na svom putu k europskim integracijama. 

Upoznati smo da ste obavijestili Svetu Stolicu o kršenju Međunarodnog sporazuma za slobodu Katoličke crkve i zabrinutosti za sigurnost i slobodu vjeroispovijesti katolika u Bosni i Hercegovini. Uvjeravamo Vas da ćemo, ako se ova situacija dodatno pogorša, ovo pitanje pokrenuti i u Europskom parlamentu", navodi se u dopisu poslanom kardinalu Puljiću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.