SARAJEVO

Mirna šetnja u znak sjećanja za građane ubijene tokom trajanja NDH

Okupljanje ispred Filozofskog fakulteta. Avaz

Piše: Avaz.ba

16.5.2020

Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Bosne i Hercegovine, je za danas najavio komemorativnu šetnju žrtvama zločina u Drugom svjetskom ratu, u znak protesta zbog održavanja mise blajburškim žrtvama.

Uoči šetnje, kako najavljuju, bit će održano okupljanje i govor ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u blizini kojeg su 28. marta 1945. godine ustaške snage, prema naređenju tadašnjeg ustaškog upravitelja Sarajeva, Maksa Luburića, objesile 55 građana Sarajeva. 

Misa najavljena u 12 sati. Avaz

Istaknuto je da je Sarajevo mnogo patilo te da je vješanje krajem marta na Marijin Dvoru obilježilo kraj rata u Sarajevu. 

Poziv da se misa ne održi u Sarajevu uputili su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nevladine organizacije, a reagirala je i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini koja je pozvala na suzdržavanje od revizionizma historije.

Misu će držati vrbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić

Udruženje Počasni bleiburški vod, uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske, tradicionalno u maju organizuje komemoraciju za vojnike Nezavisne Države Hrvatske i civile koji su 1945. htjeli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.