OTVORENO

Dr. Kravić: Mnogo smo uložili u opremu i kadar, pacijentima pružamo najbolju moguću zaštitu

Investirali smo 9.000.000 maraka i sve četiri godine pozitivno poslujemo, kaže dr. Kravić

Dr. Kravić: Povećali smo broj svih procedura. Avaz

Piše: Seđad Muhić / Avaz.ba

16.5.2020

Prvi potez koji sam kao direktor Opće bolnice „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“ prije četiri godine napravio sa svojim saradnicima bio je uvođenje potpuno novog odnosa prema pacijentu. Postavili smo pacijente u centar zbivanja, u centar pažnje i sve smo radili i danas radimo na tome da naša usluga bude što kvalitetnija i što bolja. Osim toga, bolnicu smo razvijali u svakom drugom segmentu, obnavljali zgradu, opremu... Investirali smo 9.000.000 maraka i sve četiri godine pozitivno poslujemo.  

Budžet bolnice sada nam je gotovo 37 miliona maraka. Kako kaže dr. Kravić, povećan je broj pacijenata, broj osoblja, pa je normalno da i budžet raste.

Kazao je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ direktor danas jedne od najboljih zdravstvenih ustanova u BiH, primarijus Zlatko Kravić.

Otkako je na čelu Bolnice, kaže da ustanova posluje pozitivno, a ispunjeni su i svi neophodni uvjeti da bolnica postane kantonalna. U tom smislu, naglašava da u narednom periodu u ovoj bolnici planira kompletirati sekundarni nivo zaštite i u budućnosti pružiti pacijentu najbolju moguću zaštitu na sekundarnom nivou.

Ključni zadatak

- Da bismo ostvarili taj ključni zadatak, a koji ostaje kao permanentni, u protekle četiri godine mi smo uradili nekoliko vrlo važnih stvari. Prvo smo uradili certifikaciju bolnice. Certifikacijom smo dobili pravila koja su donijela bolju i sigurniju uslugu pacijentu. Napisali smo brojna pravila kliničkih vodiča za pacijente. Do sada smo napisali više od 1.200 pravila ponašanja, protokola kliničkih vodiča i svega ostalog. Kada smo stekli kontrolu nad samim procesom liječenja, onda smo pokušali da kvantitativno poboljšamo uslugu. Da bi se poboljšala usluga i da bi se proširio asortiman koje je Opća bolnica do sada pružala, morali smo i da radimo na kadrovima – naglasio je dr. Kravić. 

Bolnica je prije četiri godine imala 521 zaposlenika, sada ih ima 647. Vidi se ogromna razlika u broju zaposlenika, ali 98 posto tih zaposlenika je medicinsko osoblje.

- Nismo zapošljavali administraciju. Ja, kao direktor, nemam ni vozača, ni službeno vozilo. Zaposlili smo više od 30 novih doktora i 100 sestara, čime je usluga postala znatno bolja. Sada se svaki zdravstveni radnik može posvetiti manjem broju pacijenata. Druga stvar, uveli smo nove metode i način rada, poput laserske tehnologije u urologiju, u abdominalnoj hirurgiji... Povećali smo broj svih procedura, samim tim smo stvorili i uvjete koji su do sada bili da dva dana dežuramo na Kantonu Sarajevo – rekao je dr. Kravić.

Prim. dr. Kravić: Nismo zapošljavali administraciju, nego 30 doktora i 100 sestara. Avaz

Vrlo bitan segment rada bilo je povećanje kvaliteta usluga i otvaranje novih odjeljenja, prvenstveno pedijatrije, jer do sada u Kantonu Sarajevo nije postojala pedijatrija sekundarnog nivoa, nego su svi pacijenti išli na Klinički centar.

- Veliki problem oko osnivanja pedijatrije bio je kadar, jer u Kantonu Sarajevo nema dovoljan broj pedijatara. Menadžment ove bolnice je odlučio da dovede pedijatre iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, uspjeli smo u gotovo nemogućoj misiji, doveli smo sedam pedijatara i formirali odjeljenje koje je postavljeno po najboljem principu svjetske pedijatrije. To je odjeljenje od petnaest kreveta za djecu i isto toliko za roditelje. Odjeljenje ima i dnevnu bolnicu – ističe direktor Opće bolnice.

Naglašava da je potpuno renovirano porođajno odjeljenje, jer je ono koje je zatekao porodilište koje nije bilo uređeno po svim higijenskim i ostalim uvjetima.

- Napravili smo savremeno porodilište, što je zahtijevalo i građevinske radove i restrukturiranje kadra. Broj ginekologa sa pet povećali smo na 11, sada imamo drugačiji pristup trudnicama. Sve su nam dvokrevetne sobe s kupatilima, napravljene su nove porođajna i operaciona sala na samom porodilištu, tako da se trudnice ne moraju transportirati kod hitnih carskih rezova kroz cijelu zgradu. Osim toga, što se tiče porodilišta, dobili smo recertifikaciju bolnice prema kojoj je ona sada „Prijatelj beba“ jer u toj bolnici je drugačiji sistem rada, dijete odmah ide uz majku, forsira se dojenje... – rekao je dr. Kravić.

Obnovili opremu

U protekle četiri godine, otkako je na čelu bolnice, dr. Kravić kaže da su obnovili svu opremu, koja je bila u veoma lošem stanju. Hirurški, anesteziološki, ginekološki i drugi aparati bili su stari više od deset godina.  

- Nabavili smo sve nove aparate u operacionim salama, to su anesteziološki aparati, operacioni stolovi, lampe... Nakon toga, ulagali smo u dijagnostiku. Zatekao sam po jedan CT i magnet. Prosječno vrijeme čekanja na pregled bilo je 11 mjeseci. Kupili smo novi CT i magnet, liste čekanja smanjili smo na mjesec do dva, u zavisnosti od vrste pregleda. Liste čekanja i na ostalim odjeljenjima, poput plastične i opće hirurgije, gotovo smo ukinuli. Pacijent dok prikupi sve nalaze, praktično odmah dolazi na red – kazao je dr. Kravić.

Opća bolnica bit će i prva ustanova u državi koja će biti certificirana kao bolnica koja je prilagođena potrebama osoba sa invaliditetom.

- Da nije bilo pandemije, već bismo imali certifikat. Do sada smo postavili staze, rampe, prilagođeni su ulazi, izlazi. Napravljena su kupatila za ljude s posebnim potrebama... – rekao je dr. Kravić.

300 novih električnih kreveta i novi prozori

Kada je u pitanju ulaganje u bolnicu, zamijenili smo sve prozore. I ljeti i zimi sada je mnogo prijatniji ambijent, a ostvarili smo i 15 posto uštede energije, što vidimo i na računima za struju i plin. Osim toga, krevete stare četrdeset i više godina zamijenili smo novim. Kupili smo svih 300 novih električnih kreveta. Olakšan je rad našim sestrama, a pacijentima je mnogo udobnije i sigurnije ležati.  

Bazirali se na razvoj medicine

- Bazirali smo se na razvoj medicine. Prvi smo u okruženju počeli raditi dijagnostiku perifernih nerava, radimo po novoj tehnologiji. Krenuli smo s novim gastroskopom, planiramo uvesti RCP i drugu metodologiju – naglašava dr. Kravić.

Kovid bolnica

Bolnica koja je u javnosti dobila epitet kao narodna, kako kaže direktor, nikada nije nijednog pacijenta vratila.

- Kada god je nastao neki problem u putu pacijenta, ako ga neka od ustanova vrati, mi smo takve pacijente primali i uradili sve iz domena sekundarnog nivoa zaštite. Tako smo i u vrijeme pandemije koronavirusa bili kovid bolnica. Sreća, prošlo je dobro, iako smo se mi spremali za najgori scenarij – ističe dr. Kravić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.