NEZADOVOLJSTVO Građani digli glas zbog odluke CIK-a

Protestna šetnje u Mostaru: Izbori moraju biti održani

Sudbina ovog grada je u rukama "šake ljudi" i nećemo dozvoliti da u naredne četiri godine odlučuju o našoj i sudbini naše djece, poručio je Hujdur

Avaz.ba / Fena

Građani ne žele dopustiti da Mostar i ve godine bude grad bez izbora

Foto: Fena


Građana Mostara učestvovali su danas u mirnim protestnim šetnjama želeći iskazati nezadovoljstvo odlukom Centralne izborne komisije (CIK) i ukazati na neophodnost održavanja izbora u tom gradu.

Organizator protestne šetnje koja je krenula od Sjevernog logora je Građanska inicijativa "Jer nas se tiče", čiji su članovi poručili kako ne žele dopustiti da Mostar i ove godine bude grad bez izbora. 

Samovolja političara

- Razočarani smo saznanjem da Centralna izborna komisija opet nije raspisala izbore za Gradsko vijeće Mostara. Šetnju organiziramo zbog stanja u kojem se nalazi Mostar, zbog neodržavanja izbora, nepostojanja Gradske uprave gdje smo i mi, prije svega, preko deponije na Uborku osjetili nemogućnost rješavanja tog, kao i drugih problema u gradu Mostaru - kazao je predsjednik Inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Poručio je kako više neće dozvoliti da "šaka ljudi" odlučuje o njihovoj sudbini.  

- Nećemo više trpjeti samovolju političara. Sudbina ovog grada je u rukama "šake ljudi" i nećemo dozvoliti da u naredne četiri godine odlučuju o našoj i sudbini naše djece - poručio je Hujdur.

Drugu protestnu šetnju koja je krenula sa Španskog trga organizirao je mostarski Gradski odbor Platforme za progres, a učesnici su također izrazili nezadovoljstvo odlukom CIK-a te poručili kako se volja građana Mostara mora pokazati na izborima. 
  • S protestne šetnje u Mostaru

    S protestne šetnje u Mostaru

    Foto: Fena


- Odlučili smo i na ovaj način dignuti glas i kazati kako konačno nakon dvanaest godina imamo pravo birati i biti birani. Nažalost, Mostar, za razliku od drugih sredina, već dvanaest godina nema to pravo. Već deset godina dvije vodeće nacionalne stranke pregovaraju i ne mogu naći rješenje i mislim da se nikada neće dogovoriti. Platforma za progres je prepoznala važnost Mostara i mišljenja smo kako Mostar bude uređen tako će biti uređena i BiH– kazao je član Političkog savjeta Platforme za progres Edin Batlak.

Posjetio je kako je ta stranka ranije ove godine ponudila dokument koji obuhvata principe i rješenja za političko uređenje grada Mostara. 

Dugoročno rješenje

- Mišljenja samo da je naše rješenje dugoročno i da se jednom okovi Mostara moraju skinuti, jer on ima sve predispozicije da bude najbolji i najrazvijeniji grad u cijelog BiH - kazao je Batlak.

Današnjom šetnjom, kako je dodao, žele poručiti kako je dosta beznađa "jer se ovo suštinski pretvorilo u tiraniju nad običnim građanima koji su željni mirnog života". 

Tokom protestnih šetnji u Mostaru građani su se pridržavali propisanih epidemioloških mjera.   

Više o temi Mostar

NAJAVA
U subotu protesti u Mostaru
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na