REAKCIJE

Grlić Radman pobjesnio nakon prozivki komesarke Vijeća Evrope: "To je neprihvatljivo..."

Naš ambasador je zatražio da izravno preda Dunji Mijatović protestnu notu, u kojoj izražavamo negodovanje i nezadovoljstvo, rekao Grlić Radman

Dunja Mijatović i Gordan Grlić Radman. Avaz

Avaz.ba / Index.hr

16.5.2020

U sarajevskoj Katedrali danas je održana misa za stradale na Bljaburgu krajem Drugog svjetskog rata s obzirom na to da se centralna komemoracija ove godine nije mogla održati u tom austrijskom mjestu zbog pandemije koronavirusa.

Zagreb smatra neprihvatljivom izjavu komesarke Vijeća Evrope za ljudska prava da bi se misa u Sarajevu mogla pretvoriti u veličanje ustaštva i uručit će joj, stoga, protestnu notu uz izraze "negodovanja i nezadovoljstva", najavio je danas hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, piše Index.hr.

Veličanje ustaškog režima

Komesarka Dunja Mijatović ocijenila je jučer da bi se sarajevska misa mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima, odgovornog za smrt stotina hiljada ljudi.

- Mi smo očekivali upravo suprotno, jer je ona komesarka za ljudska prava, a ovdje se radi o obilježavanju progona, ubistava, zločina, o odavanju počasti i poštovanja misom u Sarajevu svim žrtvama za vrijeme komunističkog režima, a odmah nakon formalnog završetka Drugog svjetskog rata, kada su se dogodila masovna pogubljenja i zločini bez dokaza o krivici - rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima na zagrebačkom Mirogoju, gdje je obilježena 75. godišnjica blajburške tragedije i Križnog puta.

Dunja Mijatović i Gordan Grlić Radman. Avaz

- Prema tome, upravo ova izjava nije imanentna osobi koja predstavlja tu funkciju, jer je Vijeće Evrope ugledna organizacija kojoj je, prije svega, cilj zaštita i borba za ljudska prava, vladavinu prava i demokraciju - istaknuo je hrvatski ministar vanjskih poslova.

On je najavio i da će Hrvatska uručiti Dunji Mijatović protestnu notu. 

- Naš odgovor bit će prosvjedna nota u ime Ministarstva vanjskih poslova, koju će uputiti naš ambasador stalnog predstavništva u Strasburu, koji je već zatražio da izravno preda Dunji Mijatović protestnu notu, u kojoj izražavamo negodovanje i nezadovoljstvo - rekao je Grlić Radman.

Žustre polemike u BiH

- U noti se Hrvatska poziva na Deklaraciju UN-a o ljudskih pravima iz 1948. te deklaraciju Vijeća Evrope kojom su osuđeni svi totalitaristički i komunistički režimi i ono što se događalo u ime te ideologije - pojasnio je.

Mijatović je kazala da misa u sarajevskoj Katedrali, planirana s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu na kraju Drugog svjetskog rata, riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim, koji je sarađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrt stotina hiljada ljudi.

Najava služenja mise za blajburške žrtve izazvala je žustre polemike u BiH, pri čemu je Crkva insistirala na stajalištu kako je riječ o vjerskom obredu za duše pokojnih, dok su brojni državni dužnosnici, među kojima su i sva tri člana Predsjedništva BiH, političke stranke i nevladina udruženja, ocijenili kako je misa u sastavu blajburške komemoracije pokušaj rehabilitacije ustaškog režima, koji je odgovoran za ubistvo više od deset hiljada Sarajlija tokom fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. 

Grlić Radman kazao je kako se misa u Sarajevu održavala i inače, samo što je ove godine to i centralni skup, jer nema glavne komemoracije na Bleiburgu. Misu predvodi vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, za kojeg je ministar rekao da je svjetlo i simbol suživota, saradnje i tolerancije.

Služenje mise je duhovni čin i ne bi trebao stvoriti takvu nepotrebnu tenziju. To je misa za sve žrtve - rekao je ministar, dodavši kako vjeruje da će cijelo događanje proći u redu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.