U PROTEKLA 24 SATA

U RS zaražene još 22 osobe, među njima medicinska sestra i odgajatelj

Prema mjestu prebivališta sedam osoba je iz Banje Luke, četiri osobe su iz Laktaša, po dvije osobe su iz Bosanske Gradiške i Gacka, i po jedna osoba je iz Kneževa, Čelinca, Kotor Varoši, Prnjavora, Mrkonjić-Grada, Modriče i Teslića

Zaraženo još 9 muškaraca i 13 žena. AFP

Sl. M. / Avaz.ba

17.5.2020

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 522 laboratorijska uzorka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 22 osobe u ovom bh. entitetu.

- Riječ je o devet muškaraca i 13 žena. Četiri osobe muškog pola su mlađe životne dobi, tri srednje i dvije osobe su starije životne dobi. Tri osobe ženskog pola su mlađe životne dobi, dvije srednje i osam je starije životne dobi - saopćeno je iz Ministarstva zdravlja RS.

Prema mjestu prebivališta sedam osoba je iz Banje Luke, četiri osobe su iz Laktaša, po dvije osobe su iz Bosanske Gradiške i Gacka, i po jedna osoba je iz Kneževa, Čelinca, Kotor Varoši, Prnjavora, Mrkonjić-Grada, Modriče i Teslića.

Sedam osoba je hospitalizirano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definiranim procedurama. Ukupno 18 osoba nije moglo da navede jasnu epidemiološku vezu, dok su četiri osobe navele kontakt sa pozitvnim licima.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata, testirano je i još 54 zdravstvenih radnika iz Banje Luke, Prijedora, Gradiške, Dervente, Doboja i Trebinja, a pozitivan test na novi koronavirus potvrđen je kod jedne medicinske sestre iz Unvirezitetskog kliničkog centra RS.

Također, testirana su ukupno 22 vaspitača iz dječijih vrtića u Banjoj Luci, Laktašima, Modriči i Čelincu. Novi virus potvrđen je kod jednog radnika predškolske ustanove u Modriči, zbog čega će nadležne službe sprovesti sve potrebne epidemiološke mjere.

UKC RS. Avaz

Testirani su i radnici iz domova za starija lica iz Banje Luke i Bosanske Gradiške, i svi rezultati su negativni. U posljednja 24 sata testirano je i još 38 osoba iz objekata za izolaciju, i ovi rezultati rezultati testova su takođe negativni. 

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.266 slučaja koronavirusa, a ukupno su preminule 92 osobe kod kojih je potvrđen test na novi koronavirus (u posljednja 24 sata jedna osoba po prijavi UKC RS i jedna ženska osoba starije životne dobi po prijavi Doma zdravlja Teslić).

U Republici Srpskoj, od ovog virusa, do sada se oporavilo ukupno 638 osoba, a testirano je ukupno 21.309 osoba.

Troje na respiratoru

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 79 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju Covid-19 hospitalizirana su 33 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata.

Kod tri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri pacijenta imaju podršku kiseoničke maske. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 10 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 23 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuto je 56 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 11 pacijenata, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru 14 pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta, i u Bolnici u Gradišci je šest pacijenata.

Pod nadzorom 3.784 osobe

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome Covida-19, u Studentskom centru „Nikola Tesla" u Banjaluci nalazi se 155 osoba, 16 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe su u Domu učenika u Bijeljini i 27 osoba je u Domu učenika u Doboju.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.784 osobe, a nadzor je završen kod 28.025 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.