RAZGOVOR

Emanuel Salinas: Stabilizacija bh. ekonomije moguća krajem godine

Ekonomija BiH može rasti po stopi od 3,4 posto u 2021. godini

Salinas: Pružiti zaštitu siromašnima i ugroženima. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

17.5.2020

Šef ureda Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" da je ta institucija širom svijeta osigurala finansijsku pomoć višu od 160 milijardi dolara u toku narednih 15 mjeseci, a sve radi borbe protiv posljedica pandemije koronavirusa. 

Istaknuo je da se provode opsežne i brze aktivnosti za pomoć zemljama u razvoju na jačanju svog odgovora na pandemiju i pomaganju privatnom sektoru da nastavi s poslovanjem i zadrži radna mjesta.  

Pomoć firmama

- Sredstva koja ćemo osigurati trebaju pružiti zaštitu siromašnima i ugroženima, pomoć firmama te potaknuti ekonomsku aktivnost - kazao je Salinas.  

Naglašava da će svjetska ekonomija ove godine zabilježiti veliki pad.

- Projekcije ekonomskih implikacija koronavirusa zavise u velikoj mjeri od značajnih neizvjesnosti i često se mijenjaju, kako stižu nove informacije. Za sada procjenjujemo da će regija Evrope i centralne Azije, kao posljedica pandemije, ući u recesiju u 2020. godini. U 2021. očekujemo oporavak – pojašnjava Salinas.

Kada je u pitanju pad bh. ekonomije u ovoj godini zbog pandemije koronavirusa, Salinas ističe da se očekuje smanjenje BDP-a za 3,2 posto.

- Smatramo da pandemija koronavirusa nameće najozbiljniju prijetnju po ekonomiju BiH nakon svjetske finansijske krize. U 2020. godini će odvući ekonomiju BiH u recesiju, s obzirom na to da očekujemo smanjenje BDP-a za 3,2 posto, ali to je samo procjena, a u stvarnosti se može desiti i više - istakao je Salinas.

Salinas: Pružiti zaštitu siromašnima i ugroženima. Agencije

Vrsta podrške

U zavisnosti od dužine pandemije i ekonomske sposobnosti za brzo obnavljanje aktivnosti, što će dijelom zavisiti i od podrške za oporavak koju država može pružiti, on naglašava da se ekonomija može početi stabilizirati krajem 2020. godine.

- Ekonomija BiH može rasti po stopi od 3,4 posto u 2021. godini. Bit će značajno da se počne razmišljati o fazi oporavka i vrsti podrške koja će biti potrebna stanovnicima i firmama - zaključuje Salinas.

BiH pomogli sa 36,2 miliona dolara

Kada je u pitanju pomoć Svjetske banke u BiH, naglašava da su našoj zemlji pomogli sa 36,2 miliona dolara.

- Vlastima smo prenijeli našu spremnost da izdvojimo dodatna sredstva za ublažavanje utjecaja pandemije. U ova neizvjesna vremena mi smo uz narod BiH i u potpunosti smo opredijeljeni da učinimo sve što možemo na najefikasniji način - poručuje Salinas. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.