AKCIJE

Inspektori će kontrolirati poštivanje preventivnih mjera u ugostiteljskim objektima

Naglašavaju da u slučajevima u kojima se eventualno utvrde nepravilnosti i nezakonitosti, inpekcije neće primarno preduzimati represivne mjere i sankcionirati

Halilović: Obavezni su osigurati i ličnu zaštitnu opremu. Avaz

Piše: Avaz.ba

17.5.2020

U cilju zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, te sprečavanja nastanka štetnih posljedica po javno zdravlje, sanitarni inspektori Kantonalane uprave za inspekcijske poslove KS u narednom periodu vršit će pojačane nadzore kod subjekata kojima je Naredbom Federalnog štaba civilne dozvoljeno pružanje usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru - bašte i terase.

Kako je kazao direktor KUIP-a Fahir Halilović, ugostitelji su obavezi pojačati mjere higijene i sanitacije.

- Obavezni su osigurati i ličnu zaštitnu opremu (maske, pamučna traka...) za uposlenike, uz poštivanje socijalne distance od dva metra, kao i osigurati sredstva za dezinfekciju ruku i obuće na ulazu u objekat. Također, obaveza poslodavaca je da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljito čišćenje i dezinfekciju prostora propisno deklarisanim dezinfekcionim sredstvom - rekao je Halilović. 


Inspektori će ugostiteljima ukazivati na obaveze poštivanja zakona. Avaz

Također, naglašavaju da u slučajevima u kojima se eventualno utvrde nepravilnosti i nezakonitosti, inpekcije neće primarno preduzimati represivne mjere i sankcionirati, već će inspektori primarno određivati prevenitivne i korektivne mjere.

- Subjektima nadzora ukazivat ćemo na obaveze poštivanja zakona, štetne posljedice u slučaju nepoštivanja, njihovim pravima i obavezama u inspekcijskom nadzoru, davati informacije i savjete u pogledu pravilne primjene zakona i drugih propisa i kanačno nalagati subjektima nadzora ispravljanje uočenih nepravilnosti i nedostataka. Naravno, ukoliko ne budu postupali u skladu sa određenim preventivnim i korektivnim mjerama i s tim u vezi ne budu otklanjali ukazane nepravilnosti i nedostatake, bit će preduzete represivne mjere kojima će se izricati novčane kazne u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti - naglasio je Halilović.

Pozvao je sve ugostitelje kojima je dozvoljeno pružanje usluga u objektima na otvorenom prostoru da svoj rad obavljaju uz strogo poštivanje mjera, a sve u svrhu zaštite stanovništva od infekcije.

- U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u slučaju neprovođenja opštih mjera za sprečavanje zaraze, moguće je izreći novčane kazne koje iznose od 3.000 do 10.000 KM za pravna lica, od 500 do 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike - rekao je Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.