SAZNAJEMO

FUCZ do sutra mora odgovoriti na ova pitanja: Grdno se varaju ako misle drugačije

Komisija će krajem slijedeće sedmice ponovo zasjedati, a očekuju da će do tada biti dostavljeni i odgovori Vlade FBiH i Pravobranilaštva FBiH

Izuzimanje dokumentacije iz FUCZ. Armin Durgut / PIXSELL

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

17.5.2020

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović, sutra do kraja radnog vremena, mora dostaviti odgovore na pitanja koja mu je uputila Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Na sjednici ove Komisije, koja je održana 13. maja, Izvještaj FUCZ ocijenjen je nedovoljnim, zbog čega je zatražena njegova dopuna, kao i smjena Fahrudina Solaka, koji je dan ranije susprendiran. Kadribegović koji je istovremeno imenovan, nije mogao dati odgovore te mu je dat novi rok da odgovori na pitanja u vezi rada i javnih nabavki u periodu od proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH. 

Damir Mašić. Avaz

Kako je za "Avaz" potvrdio predsjedavajući Komisije, Damir Mašić u narednim danima očekuju se i odgovori od Valde FBiH i Pravobranilaštva FBiH. 

- To su pitanja na koja odgovor očekuju i građani i zastupnici, a da ne kažem članovi Komisije. Rok Kadribegoviću, kao rukovodiocu FUCZ, da dostavi odgovore na zaključke i dodatna pitanja koja su mu poslana, istječe sutra. Oni imaju jedan rok, drugi rok od sedam dana ima Vlada FBiH, koja je u dva navrata tretirala Izvještaj Federalnog štaba civilne zaštite, tražili smo njihove zaključke da vidimo jesu li pitali kako je potrošeno 10,5 miliona KM za respiratore. Treći rok, isto od sedam dana, ima Pravobranilaštvo FBiH da ispita mogućnosti ništavnosti ugovora, s obzirom na to da nisu isporučeni na vrijeme i da nisu stigli oni koji traženi - rekao je Mašić, dodavši da je Vlada FBiH kasnije to tražila. 


Ovo su pitanja

Kako saznajemo od članova Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Federalna uprava civilne zaštite, odnosno v. d. direktora Mustafa Kadribegović, treba odgovoriti na slijedeća pitanja: 

- Ko je pisao specifikaciju za respiratore? Da li je FUCZ znao da firma nije na spisku ovlaštenih za uvoz medicinske opreme u trenutku sklapanja obligacionog odnosa? Da li ste kontaktirali sve firme koje su ovlaštene? Da li ima aneks ugovora?  

- Zašto je došlo do promjene u samom stožeru FUCZ? Ko je potpisao Odluku o nabavci sredstava u ime ministrice Milićević, a nije potpis ministrice, kao i gospodina Solaka? Kako je došlo do toga da je FUCZ postala služba za javne nabavke umjesto Vlade FBiH i svih resornih ministarstava? Zašto postoji veliki broj posrednika i da li je Vlada FBiH mogla direktno naručiti svu ovu opremu? 

- Koji su respiratori i broj respiratora traženi od kriznog štaba zdravstva. Koji su tipovi respiratora naručeni, a koji su stigli u FBiH. Šta sad kad je novac potrošen, a može se desiti nova prirodna nepogoda?

- Postoji li pismena odluka, akt Vlade FBiH kojim se daje ovlaštenje FUCZ za nabavku respiratora, ko je potpisao? Postoji li odluka Vlade FBiH kojim ona avansno uplaćuje 10,5 miliona KM ovoj firmi? Ko je pravio specifikaciju i zašto je ista više puta mijenjana? Otkud tolika cijena? Ako nije ispoštovana isporuka do 15.04.2020. godine zašto nije raskinut ugovor? Da li je odobren produžetak roka isporuke od FUCZ-a za koji period i pod kojim uslovima i zbog čega je to urađeno ako se pozvalo na hitnost?

- Šta je FUCZ zaprimio od ponuda, na koji način je to analizirano i kako su potrošeni novci građana FBiH? Da li je odlukom Vlade FBiH bila limitirana marža za zaštitne maske i rukavice?

- Na osnovu čega ste stavljali cijene na ove količine, da li temeljem ponuda koje ste prethodno dobili ili ste proizvoljno računali, pa se to kao slučajno dogodilo da se podudari sa onim kada ste nabavljali? Ko je u FUCZ-u procjenjivao vrijednost roba koje su nabavljane i na osnovu kojih informacija?

- Kako ste dolazili do odluka o nabavci koje ste predložili Štabu koji ih je usvajao?

- Zašto FUCZ nije tražio ponude od firmi koje su kompentente i ovlaštene da se bave prometovanjem medicinskih sredstava? Zašto FUCZ protivno zabrani povećanja cijena medicinskih sredstava nije reagovao na objavljene spiskove privrednih subjekata koji su uvećavali iste i time direktno ostvarivali profit?


Sve je moguće

Komisija će krajem slijedeće sedmice ponovo zasjedati, a očekuju da će do tada biti dostavljeni odgovori. Ukoliko se to ne desi, nije isključeno da se zatraži javno saslušanje i u ovom domu. 

- Sve je moguće, ali sačekat ćemo prvo da vidimo dokumentaciju. Nezgodno je govoriti unaprijed, radimo svoj posao i idemo korak po korak. Ako neko misli da neće doći na red da odgovori na neka od pitanja, grdno se vara - rekao je Mašić. 

Podsjetimo i Odbor Doma naroda Parlamenta FBiH očekuje odgovore od institucija koje su bile uključene u nabavku spornih respiratora iz Kine, a rok je do srijede, 20. maja, kada bi trebala biti održana sjednica ovog odbora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.