SARAJEVO

Radončić: Bosna i Hercegovina je država o kojoj Evropska unija vodi računa i u najtežim trenucima

Ambasador Lindenberg naglasio je da je današnju pomoć koja je stigla inicirao predsjednik Andžej Dude

Piše: D. B. / Avaz.ba

18.5.2020

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu i danas je stigla humanitarna pomoć Republike Poljske.

Primopredaji pomoći prisustvovali su ambasador Poljske u BiH Jaroslav Lindenberg (Jaroslaw) i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

Povodom toga ministar Radončić rekao je da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o traženju međunarodne pomoći, a u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

- Kao što vidite, poljski predsjednik i nama prijateljska Poljska reagirali su na taj naš zahtjev. Danas smo dobili jednu donaciju koja će biti i veća. Još važnija je poruka koju smo dobili od jedne zemlje Evropske unije i cijele Evropske unije da je Bosna i Hercegovina prostor i država o kojoj oni vode računa i u najtežim trenucima. U tom smislu ja zahvaljujem i njegovoj ekselenciji i predsjedniku Poljske i građanima Poljske što su poslali ovu vrijednu donaciju - rekao je ministar Radončić.

S današnje primopredaje pomoći - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Ambasador Lindenberg naglasio je da je današnju pomoć koja je stigla inicirao  predsjednik Andžej Duda (Andrzej).  

- Pomoć je upućena putem poljskog vojnog kontingentna u okviru EUFOR-a i bit će odmah predana Ministarstvu sigurnosti, koje koordinira distribuciju medicinske pomoći koju dobiva BiH. Ovu pomoć čini 50.000 hirurških maski, 1.000 litara tečnosti za dezinfekciju. Sve je proizvedeno u Poljskoj. Sljedeće sedmice kamionima će stići će 100.000 hirurških maski i 10 hiljada litara tečnosti. Ista takva pomoć stići će i u ostale zemlje Zapadnog balkana. Riječ je o pomoći koja je izraz naših tradicionalno dobrih odnosa i interesa za zemlje zapadnog Balkana. Ovo je pomoć naše, evropske solidarnosti - kazao je ambasador Lindenberg.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.