SAZNAJEMO

"FlyBosnia" se obavezala prevući svih 100 respiratora, sada od Hodžića traže još 298.000 KM

U dopisu jasno stoji da 20 respiratora nije moglo stati u avion i da će po ranijem dogovoru biti isporučeni

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

18.5.2020

"FlyBosnia" traži dodatna sredstva. Arhiv

Aviokompanija "FlyBosnia" obavezala se ugovorom sa "Srebrenom malinom" da će iz Kine u BiH prevući svih 100 respiratora i za to je unaprijed dobila 152.000 eura (298.000 maraka), saznaje "Avaz".

Ova kompanija je 25. aprila u Sarajevo dovezla 80 respiratora, a ostalih 20 obećala prevući prvim narednim letom iz Beijinga u Sarajevo.

Stoji to i u dopisu koji je u ekskluzivnom posjedu "Avaza", upućen je na ruke direktora "Srebrene maline" Fikreta Hodžića, a potpisuje ga odgovorna osoba Enes Mujezinović.

U dopisu jasno stoji da 20 respiratora nije moglo stati u avion i da će, po ranijem dogovoru, biti isporučeni.

No, umjesto toga, "FlyBosnia", kako saznajemo, od "Srebrene maline" za prijevoz traži dodatna sredstva, tačnije, isti iznos kao za prvi kargo-let u iznosu od 152.000 eura. To je i razlog zašto respiratori nisu stigli u Sarajevo 15. maja.


Dopis koji je potpisao Mujezinović. Faksimil

Pitanje je hoće li i stići s obzirom na to da su Hodžiću odlukom Suda blokirani računi, no i da nisu, evidentno je da "FlyBosnia" nije ispoštovala svoj dio ugovora i u jednu ruku prevarila ovu firmu koja je u centru afere zbog nabavke respiratora.

Da stvar bude gora, ova firma je prošle sedmice obavila let za Kinu, ali nije prevukla respiratore. S druge strane, oni traže pomoć Vlade FBiH da im se otpišu dugovanja i aerodromske usluge pod krinkom patriotizma za vrijeme pandemije.

Za to vrijeme zaradili su stotine hiljada maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.