PORUKE

Ef. Huskanović: Ove godine malo tiše iftarimo, ali ramazan nikada ne može izgubiti svoje blagodati

Ramazan od čovjeka zahtijeva da posveti više vremena razmišljanju, da kroz ibadet oplemenjuje svoju dušu i duh, ali i da se vraća porodičnim vrijednostima

Ef. Huskanović: Razbija se atmosfera teškoće i usamljenosti. Arhiv

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

18.5.2020

Radost vjernika u tuzlanskim džematima nakon što je dozvoljeno obavljanje namaza u džamija je iskrena i velika. U to se uvjerio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović, koji je obišao nekoliko džemata i vidio da se poštuju propisane mjere.  

- Osjete se velika radost i rasterećenje jer su se vjernici vratili u džamije. Razbija se atmosfera teškoće i usamljenosti – kaže za „Avaz“ ef. Huskanović.  


Porodične vrijednosti

Do kraja druge trećine ramazana nije bilo teravih-namaza u džamijama, ali je to, kako kaže, bila prilika za njegovanje porodičnih vrijednost na koje ponekad zaboravimo.

- Svakako da ramazan od čovjeka zahtijeva da posveti više vremena u razmišljanju, da kroz ibadet oplemenjuje svoju dušu i duh, ali i da se vraća porodičnim vrijednostima, jer su one satkane u temeljima naše vjere. Ove godine malo tiše i mirnije iftarimo, ali ramazan nikad ne može izgubiti svoje blagodati – kaže naš sagovornik. 


Ef. Huskanović: amazan je priprema da se što bolje suočimo s različitim životnim izazovima. Arhiv

Podsjeća da se vjernici svakodnevno bore protiv loših osobina poput zavisti, laži, oholosti...  

- Ramazan je priprema da se što bolje suočimo s različitim životnim izazovima. Trenutno iskušenje nam je ovaj mali, nevidljivi virus. Ali, uvijek moramo imati na umu Allaha, dž. š., i uz njegovu pomoć sve ovo će biti lakše – poručuje ef. Huskanović.


Zajednički iftari

Medžlis Islamske zajednice Tuzla tradicionalno je organizirao zajednički iftar na Trgu slobode. Ovoga puta zajedničkog iftara neće biti, iako je bio planiran.  

- U ovim danima na drugi način pomažemo naše džematlije. Dosadašnji ramazanski dani protekli su u lijepom ozračju, a očekujem da takvi budu i bajramski dani koji dolaze – kaže hafiz Ahmed ef. Huskanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.