IDEJE

Mladi Maglajlija Osmislio „MaskMachine“: Ubacite plastičnu flašu, dobijete zaštitnu masku

Mojom idejom rješavaju se dva problema, povećava se procent odlaganja PET ambalaže, ali i broj građana koji nose maske i tako se štite, kaže Dedukić

Dedukić: Volio bi da neko napravi mašinu. Avaz

Piše: N. Bradarić / Avaz.ba

19.5.2020

Ideja Maglajlije Nermina Dedukića (26) „MaskMachine“ osvojila je prvo mjesto na takmičenju Ideathon - covIDEJA 2020. godine koje su organizirali UNDP u BiH i „Bit Alijansa“, uz podršku partnera. Cilj je bio uključiti širu javnost u rješavanje problema koje je uzrokovala pandemija koronavirusa.  


Velika potražnja

- Na ideju sam došao brzo. Razmišljao sam šta ja vidim kao problem, kako ga riješiti mojom idejom i dobiti mjerljive rezultate. Uradio sam vizuale i videoklip, a 14 članova žirija, stručnjaci iz različitih oblasti, ocijenilo je moju ideju kao najbolju u kategoriji „Zamislimo bolje sutra“, u kojoj je bilo 39 projektnih ideja, a ukupno 109 na cijelom takmičenju – kaže Dedukić.  

Kako priča, potražnja za maskama je ogromna, a svi ih možda ne mogu priuštiti. S druge strane, u prirodi i vodotocima završavaju ogromne količine PET ambalaže. Njegova ideja bila je zaštitnu masku učiniti pristupačnom svakome i to tako da se u „MaskMachine“ ubaci plastična boca, a zauzvrat se dobije maska.  

Za projekt je dobio nagradu od 3.000 KM. Avaz

- Mojom idejom rješavaju se dva problema - povećava se procent ekološki prihvatljivog odlaganja PET ambalaže, ali i broj građana koji nose maske i tako štite svoje i zdravlje drugih. Maske će nam i u budućnosti biti itekako potrebne tokom sezonske gripe ili kada bude zagađen zrak – dodaje Dedukić.

Domaće firme

Ovaj mladi Maglajlija za svoju ideju dobio je nagradu od 3.000 KM, a izradu prototipa „MaskMachine“, koja izgledom podsjeća na telefonsku govornicu, rado bi povjerio domaćim firmama.  

   - Očekujem podršku kako bi moja ideja postala stvarnost. Ne znam hoće li se to i desiti, ali je činjenica da sam od mnogih dobio podršku, počevši od moje porodice pa do brojnih prijatelja. Želim da mašina zaživi već sutra, želim da vidim kako ljudi odgovorno odlažu PET ambalažu i čuvaju okolinu, a u isto vrijeme čuvaju sebe i poštuju preporuke nadležnih – poručio je Dedukić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.