SARAJEVO

Zaimović: Sjednica o respiratorima održat će se 28. maja

Vlada FBiH još uvijek nije dostavila izvještaj o javnim nabavkama, kaže Zaimović

Zaimović: Sjednicu sam zakazao za 28. maj. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

18.5.2020

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović potvrdio je za „Avaz“ da će se sjednica ovog Doma biti održana 28. maja, te da će se na njoj zastupnici razgovarati o svim javnim nabavkama u vrijeme epidemije koronavirusa.

- Prethodno je objavljena netačna informacija u vezi s zakazivanjem sjednice. Ni danas SDP, Naša stranka, NiP, NB, PDA i A-SDA nisu dostavili 20 potpisa da se sazove vanredna sjednica Predstavničkog doma. Mislim imaju sigurno, ali je dostavljeno njih 19. Pričao sam sa njima da tu sjednicu pomjerimo iza Bajrama – pojasnio je Zaimović.  

Dodao je da je prvi razlog što ni danas nije dostavljen izvještaj o javnim nabavkama od Vlade FBiH. 

- Očekujem da ćemo mi to imati do kraja ove sedmice. Drugi razlog je bio da sačekamo da prođe Ramazan i da nakon toga vidimo da li ćemo imati priliku da se i fizički sastanemo na sjednici, jer putem video konferencije je sve teže pratiti – naglasio je Zaimović.


Sjednica Predstavničkog doma zakazana za 28. maj. Avaz

Pojasnio je da je sjednica zakazana za 28. maj i to onako kako je to tražila Vlada FBiH.  

- Svojom definicijom te tačke dnevnog reda obuhcaćena je i nabavka spornih respiratora. Dakle ispoštovan je i zahtjev ovih 19 zastupnika iz opozicije. Svako je naivan ako misli da ja nešto pokušavam zataškati i naivno je misliti da se uopće ovo može zataškati – poručio je Zaimović.

Zaimović je vanrednu sjednicu zakazao za 28. maj sa tačkom dnevnog reda informacija o aktivnostima Vlade FBiH preduzetim za vrijeme od proglašenja stanja nesreće uzrokovane koronavirusom, sa informacijom o Sprovedenim javnim nabavkama i prijedlogom mjera.

Opozicioni poslanici zahtijevali su da tačka dnevnog reda glasi "Potencijalne nepravilnosti i nezakonitosti u radu Vlade FBiH i Federalne uprave civilne zaštite", a u vezi sa potencijalnim nepravilnostima kod javnih nabavki u aktuelnoj kriznoj situaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.