SAZNAJEMO

Tužilaštvo BiH zatražilo od UIO podatak koliki je PDV za Hodžićevih 20 respiratora

Tačnije, zatraženo je da li ova firma ima dugovanja po osnovu PDV-a, što je za "Avaz" potvrdio i Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH

Fikret Hodžić poslao zahtjev Sudu BiH. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

19.5.2020

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH izjašnjenje koliki je ukupan PDV za 20 respiratora koje "Srebrena malina" TV voditelja Fikreta Hodžića treba da uplati ovoj instituciji saznaje "Avaz".

Tačnije, zatraženo je da li ova kompanija ima dugovanja po osnovu  PDV-a, što je za "Avaz" potvrdio i Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

 - Mi smo u petak poslali odgovore Tužilaštvu o dugu. Prema podaci dug iznosi nešto više od 470.000 KM -  rekao nam je Kovačević.

Kompanija "Srebrena malina" koja je u centru afere u vezi nabavke "Respiratora", podsjećamo, tražila je prošle sedmice od Suda BiH da joj se odobri transakcija od 452.000 KM kako bi platio PDV za preostalih 20 respiratora koji trebaju stići u BiH.

Hodžiću, glavnom akteru afere koja se odnosi na nabavku spornih respiratora iz Kine, Sud BiH blokirao je dva računa u Privrednoj banci Sarajevo prije dvije sedmice.




UIO BiH: Zatražena informacija. Arhiv

Blokada je obavljena po prijedlogu Tužilaštva BiH, zbog čega je Sud sada zahtjev Hodžića poslao na izjašnjenje ovoj instituciji.

U prijevodu, od Tužilaštva zavisi hoće li udovoljiti zahtjevu "Srebrene maline". Tek kada Tužilaštvo dobije papire od UIO BiH moći će dalje postupiti prema Sudu kako bi se vidjelo šta će biti s ovim novcem.

Ali, dok čeka odluka, upitno je hoće li i kada uopće stići preostalih 20 respiratora iz Kine.

"Srebrena malina" je po ugovoru s "Fly Bosniom" platila prijevoz respiratora u iznosu od 298.000 KM, no sada ova aviokompanija traži dodatni iznos za ostalih 20.

Već ranije smo pisali da je i ova transakcija od 150.000 eura precijenjena i da kargo letovi iz  Kine koštaju oko 60.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.