LEJLETU-L-KADR

Vjernici u Begovoj džamiji obilježavaju najodabraniju noć u godini

U ovoj noći, vjeruje se, počela je objava Kur`ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu

Piše: E. H. / Avaz.ba

19.5.2020

Gazi Husrev-begova džamija: Muslimani obilježili Lejletu-l-kadr - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr.  

Inače, za noć Lejletu-l-kadr se vjeruje da je skrivena u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, ali, prema rasprostranjenom mišljenju, to je upravo 27. noć tog odabranog mjeseca, kojega muslimani provode u postu.

Stotine muslimana i muslimanki su večeras su na centralnoj manifestaciji u Begovoj džamiji u Sarajevu molili za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.

Gazi Husrev begova džamija uprkos epidemiji koronavirusa ispunjena je, a vjernici su pored teravih namaza prisustvovali prigodnom predavanju i dodatnom noćnom namazu.


Gazi Husrev-begova džamija: Muslimani obilježili Lejletu-l-kadr. M. Kadrić

Inače, Lejletul-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini. U ovoj noći, vjeruje se, počela je objava Kur`ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu. To je noć u kojoj muslimani vjeruju da se određuje sudbina i da u njoj može zaslužiti oprost od grijeha.

U suri Kadr zapisano je da je ova noć bolja od hiljadu mjeseci. Spominje se i da je Lejletul-Kadr noć blaženstva i blagostanja.

- Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane".

U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova, a vjeruje se da se tada prima svaka iskrena dova, želja i nada.

Noć Kadr se zove i noć odredbe jer se vjeruje da se u njoj određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.