BANJA LUKA

Višković potvrdio: RS odbila respiratore koje je nabavila FBiH

Struka nam je rekla da nisu za liječenje - kazao je

Radovan Višković. SRNA

Srna

20.5.2020

U Republici Srpskoj nema nikakve afere o respiratorima, kazao je premijer Vlade manjeg bh. entiteta Radovan Višković.

- Ono što je u Federaciji BiH pod istragom te respiratore sam imao na stolu kao ponudu prije FBiH. Nismo uzeli u Republici Srpskoj, a znate zašto, ne zato jer je premijer pametan ili neko od nas. Za sve jedan respirator koji je nabavila RS i koje je platila saglasnost je davao gospodin Peđa Kovačević načelnik Klinike za intezivnu njegu Univerzitetsko klinikog centra - kazao je Višković.


Radovan Višković. SRNA

Odgovor o kvalitetu ponuđenih respiratora koje je preko "Serbrene maline" uvezla Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nije bio pozitivan.

- I čovjek je rekao ove mašine, kako ih zdravstveni radnici vole da nazovu, ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata. Zato ih nismo ni uzeli, neko je drugi donio odluku i uzeo ih, ali to je njihovo pravo - izjavio je Višković.

Uvoz 100 respiratora koje je za 10,5 miliona KM za potrebe zdravstvenog sistema FBiH uvezla kompanija "Srebrena malina" Fikreta Hodžića, koja se ranije bavila uzgojem malina, potresa Federaciju od kad su mediji objavili detalje nabavke. Istragu po nalogu Tužilaštva BiH provodi SIPA, a vještačenje je utvrdilo da se respiratori ne mogu koristi za liječenje bolesnika s virusom korona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.