BOSANSKA KRUPA

Prvi ramazan ispostila ratne 1992. u muhadžirluku

Kada smo izbjegli u ratu, sve što nas je snašlo, ponukalo me da počnem klanjati i da se potpuno okrenem vjeri, govori Kabiljagić

Kabiljagić: Dane provodi učeći Kur'an. Avaz

Piše: S. Tulić / Avaz.ba

20.5.2020

Emina Kabiljagić iz Mahale u Bosanskoj Krupi već 28 godina posti ramazan i ovaj mubarek mjesec provodi družeći se s časnim Kur'anom, svakodnevno učeći sure i slušajući mukabele. Emina se sa sjetom i ponosom prisjeća svoje rahmetli svekrve Hanife, koja ju je naučila klanjati i na čemu joj je, kaže, i danas zahvalna.  

Prisjetila se i prvog ramazana ratne 1992. koji je cijeli ispostila u izbjeglištvu u Bihaću, kada su Krupljani protjerani iz svoga grada i svojih domova.

- I danas pamtim svoj prvi ramazanski post u muhadžirluku. Otad svake godine ramazan neprekidno postim. Kada smo izbjegli iz Krupe u ratu, sve što nas je snašlo, ponukalo me da počnem klanjati i da se potpuno okrenem vjeri - govori Kabiljagić.


Ovaj ramazan znatno se razlikuje od ranijih. Avaz

Ovaj ramazan, kako kaže, mnogo se razlikuje od prethodnih jer je pandemija koronavirusa svima promijenila način života.

- Nema okupljanja, druženja, organiziranja iftara, a do prije nekoliko dana nije bilo ni odlazaka na teraviju. S obzirom na to da nigdje ne izlazim, vrijeme najviše provodim učeći Kur'an. S komšijama se čujem telefonom, upitamo se za zdravlje. Sama sam, suprug Mehmed umro je prije šest godina, a kćerka Medina i sin Mahmut s porodicama žive i rade u Hrvatskoj odnosno Austriji - priča Kabiljagić.  

Kaže kako se nada da će se do kraja ramazana ublažiti mjere i da će se komšije moći obilaziti i družiti za Bajram.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.