EKSKLUZIVNO

Đikić za "Avaz": Otkrili smo šta usporava i zaustavlja širenje koronavirusa

Pronađena su mjesta gdje može biti primijenjena potencijalna nova terapeutska strategija, jer se radi o mjestima koja su zahtjevna za virus, kazao Đikić

Đikić: Značajan uspjeh. Agencije

Piše: Aldin Tiro / Avaz.ba

20.5.2020

Tim biohemičara i virologa, koji predvodi hrvatski naučnik Ivan Đikić, objavio je da je postignut veliki uspjeh nakon što su otkrili kako se ljudske stanice mijenjaju kad dođe do infekcije koronavirusom.

Kako je u razgovoru za "Dnevni avaz" jučer potvrdio Đikić, testirano je nekoliko spojeva u laboratorijskim modelima i otkriveni su neki koji su usporili ili zaustavili širenje virusa.

Klinička studija

- Ovo je značajan uspjeh našeg Instituta za biohemiju, a posebno grupe voditelja laboratorija Kristijana Munha (Christian Munche), koji je i vodeći autor. Koristili smo moderne tehnologije, analizirali sve male promjene na proteinima koje se događaju tokom infekcije primarnim koronavirusom. Primijetili smo da ima promjena kod proizvodnje novih proteina i kod metabolizma nukleinske kiseline te metabolizma šećera - kaže Đikić. 

Naglašava da su na temelju tih puteva pronađena mjesta gdje može biti primijenjena potencijalna nova terapeutska strategija, jer se radi o mjestima koja su zahtjevna za virus. 

- Dobili smo vrlo detaljne podatke i u toku su dvije kliničke studije. Kada je u pitanju prva, radi se o inhibitoru koji djeluje na nukleinsku kiselinu virusa, a druga djeluje na poseban dio metabolizma šećera koji se zove glikoliza - pojašnjava.

Đikić: Značajan uspjeh. Agencije

Ističe da je jedna kompanija u SAD već imala predlijek koji se sada ubacuje u kliničku studiju.

- To se radi upravo što su podaci iz laboratorija Kristijana Munha pokazali da je to slaba tačka virusa i da se tamo terapeutski može djelovati - dodaje Đikić.

Lijek i vakcina

Đikić i ovoga puta ističe da je u ovom momentu važno razlikovati lijekove od vakcina. 

- Lijekovi sprečavaju širenje i umnožavanje virusa te imaju patološki efekt na ljudske stanice i kao takvi pomažu pacijentima da imaju slabije simptome. S druge strane, cjepivo djeluje na virus koji se nalazi u prirodi, odnosno u našoj populaciji i ono će blokirati prisutnost virusa među ljudima. Zato je važno djelovati na obje strane. Moramo stvarati nove i inovativne lijekove, koji su ciljano napravljeni. S druge strane, napredak u cjepivu je neophodan da se ovog virusa riješimo na duži period - poručuje Đikić.

Optimistična procjena

Đikić ističe da se za sada protiv koronavirusa najbolje pokazao lijek ''remdesivir'', koji se ranije koristio u liječenju virusa ebole. 

- Za učinkovito cjepivo neophodno je 12 do 18 mjeseci. I to je optimistična procjena zbog svih mogućih kliničkih ispitivanja, s obzirom na to da su mnogi lijekovi već odobreni i retestirani protiv koronavirusa - ističe naš sagovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.