MOSTAR

Ne dvojim da ''korona zakon'' neće biti usvojen, od MMF-a ćemo dobiti 19,4 miliona KM

S press-a: Sudske presude. Avaz

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

20.5.2020

Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, ne dvoji da tzv. korona zakon neće biti usvojen na sjednici Kantonalne skupštine zakazanoj za petak, jer, kako je rekao na današnjoj pres-konferenciji, „sve smo iskomunicirali“. 

Naveo je da je u ovom zakonu, kao i rebalansu predviđeno niz budžetskih i vanbudžetskih ušteda te da se, zapravo, uštedjelo gdje god se moglo, na materijalnim troškovima, javnim nabavkama, plaćama izabranih i imenovanih funkcionera, naknadama članovima upravnih i nadzornih odbora, na finansiranju političkih stranaka...

- To je jedan izvor, a drugi očekujemo 19,4 miliona KM od MMF-a. Ukoliko ne budemo imali drugih izvora, ako trebalo, mi ćemo se i kreditno zadužiti da sve isfinansiramo, ali naša procjena je da ćemo moći ispratiti sve što smo predvidjeli u korona zakonu. To je desetak miliona izravnog subvencioniranja i finansiranja i 20 miliona kredita što je značajan doprinos, s obzirom na to da će naš Kanton sigurno imati umanjen prihod od 20 posto - kazao je Herceg. 

Rekao je i to kako očekuju da će i niže, ali i više razine vlasti dati svoj doprinos.

Na naše pitanje o tome šta će se dogoditi sa isplatom pravosnažnih sudskih presuda u iznosu od četiri miliona KM, Herceg je upitao „ je li vrijeme da sada svi pomalo solidarno nosimo ovaj teret“.

- Na svakoj poziciji treba napraviti racionaliziranje. Sudske presude koje je zatekla ova vlada i koja je do sada riješila više od 20 miliona sudskih presuda nastavit će ih i dalje isplaćivati, ali postoje prioriteti - poručio je Herceg.

S press-a: Sudske presude. Avaz

Kazao je i da su jučer isplaćeni grantovi zajedničkim institucijama.

-To je ona naša specifičnost da u ovom kantonu imamo, nažalost ili nasreću, dva sveučilišta, tri bolnice, dva studentska doma, dva kazališta, dva parka prirode i vidjet ćete da ni marke na tim pozicijama nismo predvidjeli umanjenje- rekao je Herceg.

Također, on je naveo da se za razliku od drugih kantona u HNK nije razmišljalo o smanjenju plaća budžetskim korisnicima.

Naglasio je da je, u poređenju sa drugim rješenjima, tzv. korona zakon u HNK vrlo sadržajan i kvalitetan te da predviđa niz konkretnih kvalitetnih rješenja.

Na prvom mjestu, kazao je, to je subvencioniranje minimalne neto plaće za onaj dio privrede koji je pogođen restriktivnim mjerama, a to je oko 10.000 uposlenika, za koje je predviđen iznos od 425 KM mjesečno.

- U rebalansu nismo smanjili ni onaj dio koji se odnosi na poticajnu politiku našem strateškom dijelu privrede, a to je poljoprivreda, vodoprivreda, turizam, poduzetništvo, cestogradnja, a sve s ciljem da pomognemo ukupan oporavak privrede, očuvanje radnih mjesta i na taj način demografske slike.

Posebna vrijednost zakona je njegov solidarni odnos prema nižim razinama vlasti, a zakon predviđa čitav niz drugih subvencija od oslobađanja dijela godišnje koncesijske naknade do turističke članarine, boravišne pristojbe i drugih – kazao je, između ostalog, Herceg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.