OŠTAR ODGOVOR

Dodik: Lako bi mogli donijeti odluku da propisi BiH neće važiti u RS, nek se ne igraju s tim

Dvoličnost SDA je takva da, samo kad je nešto protiv Hrvata i Srba, oni će da crnim đavolom napraviti koaliciju, kaže Dodik

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

20.5.2020

Nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a, Draganom Čovićem, odgovarajući na pitanje novinara ima li koalicije na državnom nivou, lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao "kako je očigledno da nema". Istakao je kako saradnja teško funkcionira, zbog ponašanja SDA koja bira svoje političke poltrone iz SDS-a i PDP-a, te da će sve ići na teret BiH. 

- Najbolja potvrda podjele BiH je ovo što imamo, dvoličnos SDA u kojem samo kad je nešto protiv Hrvata i Srba u BiH oni će sa crnim đavolom napraviti koaliciju i to će učiniti, prema tome to ne može da izađe na dobro. RS se sigurno neće dati, loše kalkuliraju. Veoma je blizu dan kada će RS, ako se ovako nastavi, donijeti propis koji su najavljivali i ranije u kojem zakoni i druge odluke BiH neće važiti na prostoru RS. Neka se igraju s tim, dovest će nas u poziciju da to moramo uraditi. Mi to možemo uraditi. Nemojte da ko sumnja da ne možemo. Neće im pomoći ni ovi strani mentori – poručio je Dodik. 

Dodik: Ponovo prijeti. M. Tabaković

Poručio je i kako neće dozvoliti da se u RS provedu izbori pod upravom sadašnjeg CIK-a. 

- Hoćete da formiramo svoju Komisiju, da možda je moguće. Vi ćete raći da je to nije zakonito. Pa šta je s vama, kako vi možete nezakonito? U čemu je razlika? –  rekao je Dodik.

Dodao je i kako vlast u RS u ovom trenutku ima dvije trećine poslanika parlamenta, navodeći da je "to tako ubitačna većina da je ništa ne može osporiti"

- Možemo doniejti ustav, nemojte da nas neko nagoni da donosimo ustav – rekao je Dodik.  

Poručio je i u kako ga ne interesuje Sarajevo, te da to nije njegov grad. 

Kada je riječ o imenovanjima čelnih ljudi u institucijama gdje to nije provedeno, on je rekao kako i dalje važi ranije sklopljeni sporazum SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA.

Novinari su Dodika pitali i za mišljenje oko izbora za direktora OSA-e na šta je kazao kako je za direktora SIPA-e, već je izabran kandidat i da "Hrvati nemaju problem s tim", dok za izbor direktora OSA-e konkurs nije proveden, a ukoliko kandidat bude aktuelni direktor, rekao je da će se "vidjeti šta s tim".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.