PARLAMENT BiH Zahtjev će biti upućen Agencije za lijekove

Predstavnički dom tražit će informaciju kako je izdata saglasnost za nabavku respiratora

Usvojen Zakon o sudskoj policiji BiH, nije prihvaćeno da se obustavi isplata plaća kada nema sjednica Doma

A. J. / Avaz.ba
20.05.2020 18:01

Zastupnici HDZ-a napustili su sjednicu i nisu ni glasali ni po jednoj tački dnevnog reda

Foto: FENA

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je danas Zakon o sudskoj policiji BiH dok podršku nije dobio Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Zbog nepostojanja entitetske većine nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za lјudska prava, čime je taj prijedlog upućen na naknadno usaglašavanje.U slučaju da je prihvaćeno negativno mišljenje, taj bi prijedlog već okončao svoj parlamentarni put.

Usvojen je izvještaj Komisije o Prijedlogu zaklјučka poslanika Adila Osmanovića da se „skreće pažnja članovima VSTV-a da prilikom popunjavanja rukovodećih pozicija, i to konkretno predsjednik Suda BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH i predsjedavajući VSTV-a, vode računa o nacionalnoj strukturi, konkretnije, zastuplјenosti konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine“.

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nisu usvojili poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića kojom se traži izmjena odluke Zajedničke komisije za administrativne poslove u smislu da se poslanicima dok traje blokada rada Predstavničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju.

-    I današnja rasprava pokazuju neophodnost ovakve intervencije.I po Zakonu o radu, radniku koji ne dolazi na posao ne pripada plaća. Došlo je vrijeme da se razmišlja o ukidanju profesionalnog rada zastupnika. Da rade na volonterskoj osnovi - rekao je Mehmedović.

Usvojen je zaključak poslanika Nermina Nikšića da Predstavnički dom traži od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH preciznu informaciju o tome kako je došlo do davanja saglasnosti firmi „Srebrena malina“ za nabavku respiratora.

Podsjećamo, zastupnici HDZ-a napustili su sjednicu i nisu ni glasali ni po jednoj tački dnevnog reda.

Komentari

NA VRH