PARLAMENT BIH

Predstavnički dom tražit će informaciju kako je izdata saglasnost za nabavku respiratora

Usvojen Zakon o sudskoj policiji BiH, nije prihvaćeno da se obustavi isplata plaća kada nema sjednica Doma

Zastupnici HDZ-a napustili su sjednicu i nisu ni glasali ni po jednoj tački dnevnog reda. FENA

Piše: A. J. / Avaz.ba

20.5.2020

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je danas Zakon o sudskoj policiji BiH dok podršku nije dobio Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Zbog nepostojanja entitetske većine nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za lјudska prava, čime je taj prijedlog upućen na naknadno usaglašavanje.

U slučaju da je prihvaćeno negativno mišljenje, taj bi prijedlog već okončao svoj parlamentarni put.

Usvojen je izvještaj Komisije o Prijedlogu zaklјučka poslanika Adila Osmanovića da se „skreće pažnja članovima VSTV-a da prilikom popunjavanja rukovodećih pozicija, i to konkretno predsjednik Suda BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH i predsjedavajući VSTV-a, vode računa o nacionalnoj strukturi, konkretnije, zastuplјenosti konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine“.

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nisu usvojili poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića kojom se traži izmjena odluke Zajedničke komisije za administrativne poslove u smislu da se poslanicima dok traje blokada rada Predstavničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju.

-    I današnja rasprava pokazuju neophodnost ovakve intervencije.I po Zakonu o radu, radniku koji ne dolazi na posao ne pripada plaća. Došlo je vrijeme da se razmišlja o ukidanju profesionalnog rada zastupnika. Da rade na volonterskoj osnovi - rekao je Mehmedović.

Usvojen je zaključak poslanika Nermina Nikšića da Predstavnički dom traži od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH preciznu informaciju o tome kako je došlo do davanja saglasnosti firmi „Srebrena malina“ za nabavku respiratora.

Podsjećamo, zastupnici HDZ-a napustili su sjednicu i nisu ni glasali ni po jednoj tački dnevnog reda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.