BANJA LUKA

Višković: Tužilaštvo BiH zatražilo da dostavim korespondenciju o respiratorima

Ono što je u Federaciji BiH pod istragom te respiratore sam imao na stolu kao ponudu prije FBiH

Radovan Višković. Arhiv

Fena

20.5.2020

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od njega zatražilo informaciju o navodima da su RS ponuđeni respiratori i prije nego što ih je kupila Federacija BiH. 

Višković je o tome govorio danas tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS o ukidanju vanrednog stanja u RS.

- Danas sam spomenuo respiratore i na stolu već imam zahtjev od Tužilaštva BiH da im dostavim tu korespondenciju ujutro do 10 sati. Vidite kako su ekspeditivni i rade savršeno - rekao je Višković i potvrdio da će odgovoriti na taj zahtjev Tužilaštva BiH.

Radovan Višković. Arhiv

Rekao je da bi ta pravosudna institucija isto reagirala i da je "upetljan" u neke, kako opozicija tvrdi, afere, poput mobilne bolnice, koju je Vlada kupila.

- Na vašu nesreću, nisam upetljan - rekao je Višković i dodao da je spreman položiti račun za sve što je radio, ali da nije umiješan ni u jednu zloupotrebu.

Višković je prethodno danas u entitetskom parlamentu rekao da je RS imala prije Federacije BiH ponudu za kupovinu respiratora o kojima se vodi istraga u tom bh. entitetu, ali je odbijena.

- Ono što je u Federaciji BiH pod istragom, te respiratore sam imao na stolu kao ponudu prije FBiH. Nismo ih uzeli u RS, ne zato jer je premijer pametan ili neko od nas. Za svaki respirator koji je nabavila RS i koji je platila, saglasnost je davao Peđa Kovačević, načelnik Klinike za intenzivnu njegu UKC-a. On je rekao da ove mašine ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata. Zato ih nismo ni uzeli, neko je drugi donio odluku i uzeo ih, ali to je njihovo pravo - kazao je Višković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.