DONJI VAKUF Traže ukidanje odluke o umanjenju aprilskih plaća

Nastavljen štrajk više od 300 radnika preduzeća 'Olip'

Radničke plaće su ionako minimalne, i kreću se u prosjeku oko 450 KM. Sad zamislite, kako je kad se ta ista plaća umanji za stotinu i više maraka, poručili su

Avaz.ba / Fena
21.05.2020 09:21

Učesnici štrajka kažu da neće odustati od zahtjeva

Foto: Fena

Jutros je nastavljen štrajk više od 300 radnika preduzeća "Olip“ iz Donjeg Vakufa, koji od menadžmenta preduzeća traže ukidanje odluke o umanjenju aprilskih plaća.

- Pogoni za proizvodnju obuće i kožne galanterije radili su bez prestanka punim kapacitetom u protekla dva mjeseca, i mišljenja smo da nije postojao nikakav razlog za umanjenje naših mukotrpno zarađenih plaća - kazali su radnici.

Ističu kako se radi o prvoj obustavi proizvodnje od početka rada firme, te da su bili primorani na ovakvu mjeru, i zbog činjenice da je najnoviji potez rukovodstva uslijedio pred predstojeće bajramske praznike.

-Razni su vidovi kršenja prava radnika, a ovo je samo jedan. Radničke plaće su ionako minimalne, i kreću se u prosjeku oko 450 KM. Sad zamislite, kako je kad se ta ista plaća umanji za stotinu i više maraka. Na ovakav drastičan rez nećemo pristati - poručili su.

Učesnici štrajka kažu da neće odustati od zahtjeva za povlačenjem sporne odluke.

Najavljuju, također, kako će tražiti da se njihova primanja izjednače s plaćama radnika u pogonima u Travniku za koje tvrde da su, od samog starta rada firme u Donjem Vakufu, u povoljnijem položaju.

Tagovi

Olip Donji Vakuf

Komentari

NA VRH