EKSKLUZIVNO

Gordana Tadić za "Avaz": Istraga o respiratorima je prioritet!

Ovaj predmet je značajan jer se prvi put radi o istrazi o krivičnom djelu u okolnostima pandemije, kaže Tadić

Tadić: Sve se prati. Tužilaštvo BiH

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

21.5.2020

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić u u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ govorila je o tome šta ova pravosudna institucija poduzima kada su u pitanju zloupotrebe javnih nabavki za vrijeme pandemije koronavirusa, među kojima je i sporna nabavka 100 respiratora iz Kine u BiH, koje je uvezla „Srebrena malina“.


Tim tužilaca

Ovo je prvi put da glavna tužiteljica Tadić za jedan medij komentira predmet koji je izazvao veliku pažnju javnosti, s obzirom na to da se radi o nabavci vrijednoj 10,5 miliona maraka, a utvrđeno je da su respiratori beskorisni u bolnicama.


Tadić: Formirani i drugi predmeti. Avaz

Prema njenim riječima, s obzirom na značaj ovog predmeta, dat je prioritet u radu te je od dana kada je predmet preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH, formiran tim od troje tužilaca koji aktivno provodi istragu.

- Ovaj tim koordinira rad SIPA-e i drugih agencija koje rade na predmetu. U dosadašnjem toku istrage prikupljena je materijalna dokumentacija od svih relevantnih institucija, a u vezi s postupkom javne nabavke koja je predmet istrage. Započelo se sa saslušanjem svjedoka te će navedena saslušanja biti nastavljana u narednim danima - kazala je Tadić.


Dopunjeno vještačenje

Kako nam je potvrdila, u određenim dijelovima istraga je intenzivirana i hitno je provedeno potrebno vještačenje, koje će, u zavisnosti od drugih rezultata istrage, biti dopunjeno.

- Od prvog dana preuzimanja predmeta pokrenute su aktivnosti u okviru međunarodne pravne pomoći, s partnerskim tužilaštvima u regiji, te prikupljeni dokazi u zbilja kratkom vremenu, što pokazuje stepen odlučnosti, kako BiH tako i država iz regije, da se ovakve pojave intenzivno istraže. Ovaj predmet je značajan, jer se prvi put radi o istrazi o krivičnom djelu u okolnostima pandemije, što su svakako vanredne okolnosti - rekla nam je Tadić.


Pratimo sve, od obdukcija do klastera

Tadić nam je rekla da će tužioci pratiti i procesuirati sva dešavanja koja mogu izazvati opasnost za zdravlje stanovništva i ugroziti živote građana.

- Formirano je više predmeta, za neke javnost zna zbog same prirode predmeta, a također postoje predmeti na kojima se intenzivno radi, a koji nisu puno eksponirani u javnosti. Pratili smo odluke kriznih stožera, situaciju s obdukcijama, pojave klastera iz kojih se širila zaraza i koji su rezultirali smrću građana BiH, kao i nezakonito ponašanje djelatnika Granične policije u vezi s kršenjem odredbi koje su propisale nadležne institucije - rekla je Tadić.

Još sredinom marta formirala sam koordinacioni tim za postupanje u vezi s problematikom prevencije i suzbijanja širenja koronavirusa, navodi tužiteljica Tadić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.