SAOPĆENJE

SDP: Pozivamo institucije da zaštite državu od sinhroniziranog udara dvojca Čović-Dodik

Javno priznanje Milorada Dodika da prisluškuje opoziciju u entitetu RS po sebi je dokaz parasistemskog, nelegalnog i antidržavnog djelovanja bez presedana, stoji u saopćenju

SDP: Nisu isključeni protesti. Arhiv

Avaz.ba

21.5.2020

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva pravosudne institucije države da, u skladu sa svojim mandatom zaštite državu Bosnu i Hercegovinu od sinhroniziranog udara dvojca Čović-Dodik.

- Dogovoreno blokiranje provedbe lokalnih izbora u režiji Dodika i Čovića neusvajanjem budžeta predstavlja ciljani udar na institucije države i suspenziju osnovnog demokratskog instituta izbora. Namjera da se CIK-u BiH uskrati novac jer se spomenutom dvojcu ne sviđa sastav ovog tijela, kroz koje više ne mogu dirigirati izborna pravila po vlastitim željama, predstavlja najgori oblik zloupotrebe sistema i rušenja pravnog poretka - navode iz SDP-a.

U ovoj stranci očekuju da Tužilaštvo BiH konačno stisne petlju i pokaže da je ono vrhovni organ gonjenja u državi. Ističu da je nervoza koju demonstriraju Dodik i Čović dovela do toga da su javno obznanili svoje antidržavno djelovanje. Njihovi postupci i dogovori, smatraju, moraju biti predmetom istrage. 


Naivno djeluju izjave

- Također, javno priznanje Milorada Dodika da prisluškuje opoziciju u entitetu RS po sebi je dokaz parasistemskog, nelegalnog i antidržavnog djelovanja bez presedana. S druge strane, protestno napuštanje sjednice državnog Parlamenta HDZ-ovih zastupnika zbog usvajanja Rezolucije o osudi ustaških zločina dovoljno govori o svjetonazoru i vrijednosnom sistemu ove stranke.Kako sada naivno djeluju izjave Bakira Izetbegovića da je svejedno ima li Dodik tri ili četiri delegata u Domu naroda. Zato bi još naivnije bilo pomisliti kako su sasvim slučajno potpuno podudarne izjave Čovića i Izetbegovića o odgodi lokalnih i zajedničkom održavanju lokalnih i opštih izbora u Bosni i Hercegovini - stoji su saopćenju.

Dalje se navodi da SDP BiH ne pristaje da se po želji vladajućih nacionalista suspenduje demokratija i odgode izbori. Vladavina prava i pravna država u kojoj ćemo svi biti jednaki pred zakonom, kao i zaštita ljudskih prava i sloboda nemaju alternative. Bh. građani su ti koji su pozvani da na izborima daju sud o tome kakvu vlast imaju i žele. To pravo građanima niko ne može uskratiti.

Snose dio odgovornosti

- Zato ćemo mi u SDP BiH iskoristiti sva demokratska sredstva, uključujući i proteste, da im to osiguramo. Nećemo nikome dopustiti da demokratiju u Bosni i Hercegovini stavi u karantin. Pozivamo Evropsku komisiju i OHR da ne budu samo posmatrači i pasivni komentatori destruktivnog djelovanja i najave nove blokade rada institucija Bosne i Hercegovine od strane dvojca Dodik - Čović. Zbog takvog stava i djelovanja i oni snose dio odgovornosti za poniženja i iživljavanje kojem su bh. građani izloženi. Sigurni smo kako ni građani u Bosni i Hercegovini nisu više spremni i neće dopustiti da im vladajući novim performansom skrenu pažnju sa silnih afera i zloupotreba javnog novca koje ovih dana jedna za drugom isplivavaju na površinu u oba entiteta. Dolazi vrijeme kada ćete morati položiti račune za sve ono što ste radili - poručuju iz SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.