SARAJEVO

Satler sutra uručuje opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u BiH

Isporuci opreme će prisustvovati ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera

Satler: Oprema je nabavljena u skladu sa standardima Evropske unije. Arhiv

Avaz.ba

21.5.2020

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Johan Satler (Johann Sattler) sutra će uručiti medicinsku opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u BiH koju je finansirala EU.  

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima Evropske unije za javne nabavke i uključuje visoko kvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu. Respiratori su proizvedeni u EU (Švedska), a radi se o savremenim respiratorima namjenjenim za intenzivnu njegu i anesteziju.

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19) kojeg provodi UNDP BiH. 

Isporuci opreme će prisustvovati ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera. Ambasador Sattler i ministar Radončić će biti na raspolaganju za izjave medijima. 

Evropska unija je za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na COVID-19 do sada izdvojila ukupno sadam miliona eura, što uključuje nabavku respiratora, EKG aparata, rendgen i ultrazvuk aparata te znatne količine zaštitne medicinske opreme. Isporuka zaštitne medicinske opreme medicinskim ustanovama širom BiH je počela već krajem marta i nastaviće se.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.