SAOPĆENJE

VSTV je donio odluku da Jasmina Ćosić-Dedović bude kandidat za sudiju u Hagu

Ministarstvo pravde BiH uz svoj dopis, dostavilo MVP-u BiH i zvaničnu Odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o imenovanju, navodi se u saopćenju

VSTV BIH nedavno donio odluku da Jasmina Ćosić Dedović bude kandidat. Agencije

Avaz.ba

21.5.2020

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH reagirali su na komentar člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je prijedlog kandidature Јasmine Ćosić-Dedović za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu apsolutno neprihvatljiv. Naime, u komentaru se navodi, “Neprihvatljiv način da se zloupotrebljavaju procedure i bez saglasnosti svih takvo nešto predlaže – rekao je Dodik, dodavši da nijedan organ nije dao saglasnost za Ćosić-Dedović”. 

U svom saopćenju navode kako žele javnost obavijestiti da je VSTV BIH nedavno donio odluku da Jasmina Ćosić Dedović bude kandidat BiH za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, izabranu na osnovu javnog konkursa raspisanog 18. februara 2020. godine kao i da je MVP BiH je na zahtjev Ministarstva pravde BiH proslijedilo 13. maja 2020. godine Ambasadi BiH u Hagu, prijavu kandidature sutkinje Jasmine Ćosić Dedović za izbor sudije u Međunarodnom krivičnom sudu- napisano je u saopćenju.   

VSTV BIH nedavno donio odluku da Jasmina Ćosić Dedović bude kandidat. Agencije

Između ostalog, navodi se kako je Ministarstvo pravde BiH uz svoj dopis, dostavilo MVP-u BiH i zvaničnu Odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o imenovanju Ćosić- Dedović za kandidata BiH za poziciju sudije u Međunarodnom krivičnom sudu. 

U svom obrazloženju Ministarstvo pravde BiH je, između ostalog, istaklo da je prema Zakonu o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom, definisano da državni organi BiH komuniciraju sa Međunarodnim krivičnim sudom posredstvom Ministarstva pravde BiH, te da je istim zakonom propisano da VSTV BiH sprovodi postupak izbora sudija koji se predlažu kao kandidati BiH za imenovanje u Međunarodni krivični sud. Konsekventno, MVP BiH, u slučaju notifikacije kandidata BiH za poziciju sudije u Međunarodnom krivičnom sudu, ima samo ulogu diplomatskog posrednika između nadležnih institucija za izbor kandidata (VSTV-a BIH i Ministarstvo pravde BiH) i Sekretarijata Ugovornih strana Rimskog statuta- zaključeno je u saopćenju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.