SAOPĆENJE

Izdate preporuke za rad hotela u FBiH, hostele i dalje treba izbjegavati

U mjerama se navodi kako hoteli i drugi smještajni objekti sličnog tipa nisu ništa više rizični po pitanju koronavirusa

Izdate preporuke za rad hotela u FBiH. Agencije

Piše: D. B. / Avaz.ba

21.5.2020

Preporuke za rad hotela u kontekstu pandemije koronavirusa izdao je danas Federalni zavod za javno zdravstvoJoš uvijek nije preporučen smještaj hostelskog tipa zbog korištenja zajedničkih spavaonica. 

U mjerama se navodi kako hoteli i drugi smještajni objekti sličnog tipa nisu ništa više rizični po pitanju koronavirusa od drugih objekata koje posjećuje veći broj ljudi i gdje dolazi do interakcije većeg broja ljudi. Ipak, u ovim objektima gosti borave duže vrijeme, tu i spavaju i imaju značajniju interakciju sa uposlenicima.


Izdate preporuke. Agencije

Između ostalog, preporučuje se da se na nivou menadžmenta oformi operativni tim koji će osigurati adekvatnu edukaciju osoblja po pitanju prevencije COVID -19, osigurati efikasnu komunikaciju sa nadležnim zdravstvenim službama, te vršiti kontinuiran nadzor nad provedbom ovih preporuka od strane osoblja. Ovaj tim treba na osnovu ovih preporuka izdati uputstva osoblju, te kreirati plan akcije u slučaju pojave gosta sa sumnjom na koronavirus.

- Potrebno je redovno vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom svih mjera i davati povratne informacije uposlenicima. Standardi higijenskog minimuma koji se inače koriste u ugostiteljstvu su posebno značajni u ovoj epidemiološkoj situaciji, te treba posebno insistirati na strogom pridržavanju higijenskih principa i dobre higijenske prakse.  I dalje se ne preporučuje način smještaja kao što su hosteli, u kojima gosti borave u zajedničkim spavaonicama sa velikim brojem drugih gostiju koji nisu međusobno povezani. Upotreba zajedničkih kupatila za više soba se također ne preporučuje. Zajedničke toalete u sklopu restorana i zajedničkih prostorija potrebno je čistiti i dezinficirati što češće, a posebno površine koje se često dodiruju (šteke, prekidači, slavine, horizontalne površine stolova)- navodi se u preporukama.  

Za prostore u kojima se služi hrana i piće važe sve preporuke kao i za ostale ugostiteljske objekte, ali se preporučuje da ovi prostori u sklopu hotela uslužuju samo vlastite goste.

Preporučene mjere u cijelosti se mogu pročitati na linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.