PROVJERE Traži se dokumentacija o medicinskoj opremi

Afera "Respiratori": SIPA pretresla Zavod za javno zdravstvo u Mostaru

Skupa s pripadnicima SIPA-e nalaze se i tužioci Tužilaštva BiH, a radi se o nastavku afere "Respiratori", koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu

M. Aščić - M. Smajkić / Avaz.ba

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su danas prostorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Mostaru, saznaje "Avaz".

Skupa s pripadnicima SIPA-e bili su i tužioci Tužilaštva BiH, a radi se o nastavku afere "Respiratori", koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu. Prije tri dana SIPA je izuzela i dokumentaciju iz Zavoda za javno zdravstvo u Sarajevu, gdje je sjedište ove institucije. Pretres je trajao skoro četiri sata.

Čelni ljudi Zavoda tada su rekli da su SIPA-i dali sve što ih je zanimalo, a tiče se sporne nabavke za koju tvrde da nije išla preko Zavoda.

- SIPA i Tužilaštvo BiH su u nama imali partnere i stavili smo na raspolaganje svu dokumentaciju koju posjedujemo, sve što može poslužiti istrazi. Niti ja niti bilo ko iz Zavoda nemamo ništa s tehničkom specifikacijom nabavki - rekao je nedavno Davor Pehar, direktor Zavoda.

Iz Tužilaštva BiH je potvrđena ova informacija i rečeno da je Tužiteljstvo BiH   vršilo provjeru informacija, koje su se pojavile u medijima, a u kojima se navodi da su vlastima u RS nuđeni predmetni respiratori, čija je kupovina odbijena.

  Nakon izvršenih provjera, utvrđeno je da Vlada RS nije dobila ponudu za sporne respiratore  oznake ACM 812 A. 

Više o temi SIPA

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na