MOSTAR

Đapo: Uskoro otvaranje granica, uključeni smo u priču oko turističkih koridora

Pretpostavljam da će pravila boravka na moru, odnosno, plažama biti slična kao i u drugim zemljama, rekla Đapo

Đapo: Najvjerovatnije će 28. maja biti dopušten rad ugostiteljskim i drugim objektima kada je riječ o unutrašnjem prostoru. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

21.5.2020

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma izjavila je danas, nakon sjednice Federalne vlade održane u Mostaru, kako bi vrlo skoro trebalo doći do otvaranja granica te da je BiH uključena u priču oko svojevrsnih turističkih koridora.

Kazala je da ministarstvo na čijem je čelu u vezi toga, odnosno otvaranja granica i razmjeni turista, vodi pregovore sa ministarstvima u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori te da je nadležnim instancama upućen zahtjev za propisivanje pravila i mjera kojih bi se gosti trebali pridržavati.

- Pretpostavljam da će, naprimjer, pravila boravka na moru, odnosno, plažama biti slična kao i u drugim zemljama, a najvjerovatnije će 28. maja biti dopušten rad ugostiteljskim i drugim objektima kada je riječ o unutrašnjem prostoru. S druge strane, jasno je da sezona neće biti kakva je bila niti kakvu smo očekivali, ali u razgovoru sa turističkim i ugostiteljskim udruženjima saznali smo da će oni biti zadovoljni i ako se ostvari 30 posto lanjskih prihoda - kazala je Đapo.

Naglasila je i da mnoge agencije iz Slovenije i Poljske planiraju svoje uobičajene ture kroz Hrvatsku, a koje, također, uključuju dolaske u BiH, odnosno, Neum, Mostar i Blagaj.

- U razgovoru s hotelijerima iz Neuma sam saznala da da od 15.juna stoje te rezervacije, a ja se nadam da će puno više biti individualnih dolazaka- navela je Đapo.


Đapo: Vlada FBiH će podržati turizam. Avaz

Podsjetila je i na to da će Vlada FBiH podržati turizam, kao i svaku drugu granu kroz stabilizacijski fond koji iznosi 500 miliona KM , ali i navela da nijedna država neće moći nadoknaditi privrednicima ono što su izgubili tokom pandemije koronavirusa.

Ministrica je negirala informacije koje su medijima odaslali iz Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ da će danas u poslijepodnevnim satima zajedno s federalnim inspektorima doći na deponiju „Uborak“.

- Niko me nije pozvao niti znam za to. Iz Inicijative su nam se obraćali sa određenim informacijama koje smo proslijedili Federalnoj inspekciji i od njih i mi očekujemo odgovor - kazala je ona.

Upitana o tome čini li joj se da pada povjerenje Vladi FBiH i zbog otkaza savjetnicima  federalnog premijera, Đapo je rekla kako „misli da je premijer davno trebao da ih otpusti“.

- Dobro je da ih je otpustio, a mislim da povjerenje Vladi ne pada, već, naprotiv, da jača - kazala je Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.