ODLUKE

Ukinuta samoizolacija od 14 dana za građane koji su ranije ušli u BiH

Van snage stavljena i naredba o prinudnoj izolaciji za svaku osobu koja ne postupi po rješenju nadležnog organa

Granični prijelazi: Sve donesene naredbe stupaju na snagu danom donošenja. Arhiv

Piše: A. J. / Avaz.ba

21.5.2020

Radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusa danas je održana 10. hitna vanredna elektronska sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) na kojoj su donesene dvije nove naredbe.

Prvom naredbom Federalnoj upravi za inspekcijske poslove naređeno je da utvrdi proceduru stavljanja van snage rješenja federalnih sanitarnih inspektora o stavljanju pod zdravstveni nadzor i zabrani kretanja u trajanju od 14 dana za osobe koje su u BiH ušla na jednom od graničnih prelaza na području Federacije BiH prije stavljanja van snage naredbi po kojima su ove mjere izrečene.

Federalni sanitarni inspektor, do ukidanja ovih mjera, bio je obavezan da svim osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu izrekne rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana.

Na jučerašnjoj 9. vanrednoj sjednici FŠCZ je stavio van snage naredbe koje su regulirale ovu oblast a naredbom donesenom na današnjoj sjednici Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdit će proceduru kako bi se stavila van snage već izdata rješenja o izolaciji za osobe koje su ušle u  BiH na jednom od graničnih prelaza na području FBiH.

Na današnjoj sjednici stavljena je van snage i naredba o prinudnoj izolaciji  za svaku osobu koja ne postupi po rješenju nadležnog organa kojim se određuje mjera izolacije za vrijeme vremenskog perioda za koji je ta mjera određena ili produžena.

Sve donesene naredbe stupaju na snagu danom donošenja, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.