SARAJEVO

Tegeltija: Iduće sedmice prvi korak ka otvaranju bh. granice

Kako sad stvari stoje taj ulazak će biti dosta rigorozan, kazao je Tegeltija

Tegeltija: Zdravstvo će odlučivati o uslovima za ulazak u BiH. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

21.5.2020

Tokom iduće sedmice uaglasit ćemo stav za ulazak državljana iz susjednih zemalja u BiH i to će biti prvi korak k otvaranju granica, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH

Dodao je da prema praksi iz regiona zdravstveni radnici će moći ući u BiH uz jasne mjere koje su predložili krizni štabovi po pitanju zdravstvenih radnika. 


Tegeltija: Rigorozne mjere. Arhiv

- Trebaju da budu testirani da su negativni na koronavirus i moraju se prijaviti zdravstvenim radnicima u onim opštinama u koje odlaze. Također precizirali smo ulazak ljudi u BiH koji imaju dvojno državljanstvo, definisano je da oni mogu ulaziti s ličnim kartima. Kad je počela pandemija bilo je definisano da mogu samo s pasošima, međutim mnogi od njih nemaju pasoš, pa će i to biti pojednostavljeno - pojasnio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, zdravstvo će odlučivati o uslovima za ulazak u BiH.

- Ali kako sad stvari stoje taj ulazak će biti dosta rigorozan - istakao je Tegeltija.


Tegeltija o novcu MMF-a: Ovo je nepotrebna priča. Arhiv

Govoreći o novcu MMF-a koji se nalazi na računu Centralne banke, Tegeltija je kazao da CBBiH ima sve što je potrebno da isplati sredstva.

- Ima svoj memorandum koji je potpisala s ministarstvima finansija, ima Pismo namjere i ima instrukcije koje su tražene od ministarstava finansija. Ne znam zašto Centralna banka čeka dodatnu odluku nikad do sad takva odluka nije postojala. Ovo je nepotrebna priča i nisam siguran šta ko očekuje da dobije kroz ova uslovljavanja – rekao je Tegeltija.  

Na pitanje da li je imenovan direktor SIPA-e, Tegeltija je odgovorio da sva kadrovska rješenja koja su bila vezena za završetak procesa imenovanja direktora nisu završena.

- Nije bilo spremnosti predstavnika Bošnjaka da glasaju za te odluke. Tako da nije imenovan ni direktor SIPA-e, kao ni direktori RAK-a, Službenog glasnika, Agencije za školovanje policijskih kadrova... Izvršilismo samo imenovanje vršioca dužnosti direktora određenih institucija na mandatni period od tri mjeseca do završetka konkursne procedure jer su tim ljudima istekli mandati – pojasnio je Tegeltija.

Dodao je da Bošnjaci žele da se ponovo vrate na bazičnu raspodjelu svih ključnih funkcija unutar BiH. 

Tegeltija: Bošnjaci žele da se ponovo vrate na bazičnu raspodjelu svih ključnih funkcija unutar BiH. Arhiv

- Tu postoji 36 pozicija i 6 njih je unutar policijskih struktura, ukupno 42. Naš stav jeste da dok se ne postigne novi sporazum da se primijenjuje raspodjela koja je usvojena negdje krajem 2015. godine. Bilo je obećanje da će se tako raditi, ali na početku sjednice nije bilo potrebne podrške da se to usvoji – naglasio je Tegeltija.  

Na pitanje o stanju u vladajućoj koaliciji, Tegeltija je kazao da problemi nažalost postoje.

- To je sudbina onih koji rade ovaj posao i mi moramo shvatiti da je to tako i tražiti načine da prevazilazimo ove probleme. Meni se čini da u Parlamentarnoj skupštini SDA s jednima bira funkcionere i kadrove, a sa drugima bi trebala da donosi neka druga teška pitanja. Ne vidim razloge zašto je to tako. U Savjetu ministara nemamo taj nivo odluka, ali imamo nesaglasnost da usvojimo ono što usaglasimo u jednom trenutku. Napravili smo pomak kad smo uspjeli da kompletiramo Savjet ministara i danas nekoliko funkcija i to su neki prvi koraci – smatra Tegeltija.

Govoreći o budžetu, Tegeltija je poručio da je budžet trenutno u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

- Onog trenutka kad ga usvoji Savjet ministara pustit ćemo ga u proceduru prema Predsjedništvu BiH. Bit će sljedeće sedmice na sjednici Savjeta ministara BiH i u roku ćemo ga dostaviti Predsjedništvu BiH, a oni Parlamentarnoj skupštini – rekao je Tegeltija.

Komentarišući eventualnu ostavku ministra Staše Košarca, tegeltija smatra da je taj događaj bio u pogrešnom trenutku.

- Taj događaj nije se smio desiti, gospodine Košarac nije smio da se nađe na takvom skupu. Nešto dobro je da je policija intervenirala na vrijeme i prekinula taj događaj – istakao je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.