AFERA

Novalić: Respiratori nisu za klinički tretman, drugo je pitanje šta nam je trebalo

Kazao je kako su kroz njegov ured prošle brojne ponude, među kojima je bila i sporna od "Srebrene maline"

Fadil Novalić. Screenshot

Avaz.ba

21.5.2020

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić bio je gost Dnevnika D na FTV, a pored ostalog, govorio je i o aferi "Respiratori". Novalić je potvrdio da je "Srebrena malina", kompanija u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, isporučila drugačije respiratore od onih koji su bili navedeni u ponudi. 

Kazao je i kako u trenutku kada su respiratori isporučeni u BiH, nije znao da nisu za kliničku primjenu. 

- Vlada Federacije je 12. februara donijela odluke o nabavci medicinske opreme za borbu protiv pandemije. Zavodu za javno zdravstvo i Federalnoj upravi civilne zaštite je stavila zadatak da nabavi ne samo respiratore, nego i sva druga medicinska i higijenska sredstva. U vrijeme pandemije, panike, sve su države panično nabavljale respiratore - rekao je Novalić. 

Kazao je i kako su kroz njegov ured prošle brojne ponude, koje je Vlada FBiH slala Zavodu za javno zdravstvo i FUCZ. Među tim ponudama, kako je potvrdio bila je i ova sporna od "Srebrene maline". Naveo je kako je ona proslijeđena u roku od 14 minuta. 

- Došla je u 08:05, proslijeđena u 08:19 sati - kazao je Novalić. 

Odluka Vlade

Na pitanje zašto je Civilnoj zaštiti, 2. aprila, uplaćeno pet miliona KM, a na računu su imali već sedam miliona, on je rekao kako je to učinjeno na osnovu odluke Vlade FBiH. 

- Treća odluka Vlade. Mi smo rekli, za medicinska sredstva. Po njihovoj odluci ide nabavka, realizira se uplata i plaćanje. Ja sam dizao ruku na sjednici vlade, kasnije u potpisivanju odluka. To je moja obaveza. Vlada je davala saglasnost u trećem slučaju i dio novca - pojasnio je premijer .

Mimo zakona

Premijer Novalić je rekao kako se ne ograđujem ni od koga, te da i dalje stoji pitanje šta se dogodilo. 

- Šta je mimo zakona i ko je to napravio. Za to služe istražni organi. Za sve bi najbolje bilo da se to uradi brzo. Da se vidi ko je šta napravio i kakve ga posljedice slijede - rekao je Novalić.

Pojasnio je da se prema zakonu, na ugovorima se nalazi potpis Fahrudina Solaka, direktora FUCZ, te da treba utvrditi istinu. 

- Ovi respiratori nisu za klinički tretman. Oni imaju svoju upotrebu. Kupio ih je čitav svijet. Drugo je pitanje šta je nama trebalo. Zavod za javno zdravstvo je to trebao da ustanovi, FUCZ da isporuči - dodao je Novalić. 

Komentirajući činjenicu da je Vlada KS respiratore nabavila po cijenu od 50.000 KM, preko UNDP-a, Novalić je rekao kako je pitanje kada su nabavljali, dodavši da je "šećer u ratu bio 30 KM, a normalno je marka". 

Kada je riječ o isporuci još 20 respiratora, Novalić je rekao kako je dobavljač dužan da to vodi, dodavši da postoje sporne odredbe u ugovoru, a da je Vlada FBiH o njima saznala iz medija. 

-  Do 15. aprila je trebalo da dođe tih 20. Zadužili smo da se ispitaju mogućnosti raskida ugovora - rekao je Novalić.

Blagojević načinio grešku

Novalić je kazao i kako se njegov savjetnik Hasan Ganibegović, sastao se sa Kadrijom Kolićem, advokatom Fahrudina Solaka bez njegovog znanja.

Ganibegović je nakon velike greške, koja nije zakonom zabranjena, bila je bez mog znanja, načinio je grešku i privukao pažnju javnosti i skrenuo je prema Vladi i premijeru. Ponudio je ostavku, shvatio je veliku grešku. Dok se proces ne završi - dok se ne daju odgovori, rano je govoriti o ostavci - rekao je Novalić. 

Naveo je kako Blagojević nije bio njegov formalni savjetnik, te da je bio na ugovoru o djelu koji je istekao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.