SARAJEVO

Satler uručuje opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u BiH

Savremeni respiratori su proizvedeni u Švedskoj, a namijenjeni su za intenzivnu njegu i anesteziju

Satler: Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke. Arhiv

Avaz.ba / Fena

22.5.2020

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johan Satler (Johann Sattler) danas će u Sarajevu uručiti opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, koju je finansirala Unija.

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke i uključuje visoko kvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu. Respiratori su proizvedeni u EU (Švedska), a radi se o savremenim respiratorima namjenjenim za intenzivnu njegu i anesteziju.

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19) kojeg provodi UNDP BiH.

Isporuka opreme će biti upriličena u prostorijama BKM-Špeda u Sarajevu u 10 sati. Tom događaju će prisustvovati ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Evropska unija je za hitne medicinske potrebe Bosni i Hercegovini u odgovoru na COVID-19 do sada izdvojila ukupno sedam miliona eura, što uključuje nabavku respiratora, EKG aparata,  rendgen i ultrazvuk aparata te znatne količine zaštitne medicinske opreme. Isporuka zaštitne medicinske opreme medicinskim ustanovama širom BiH je počela već krajem marta i nastavit će se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.