REAKCIJE

Džuel: Bh. političari se ne mogu držati date riječi

Ovaj nedostatak ozbiljnosti može negativno uticati na buduće odnose MMF-a i BiH, kaže Džuel

Džuel: Ovo je čisto politički spor između vlasti. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

22.5.2020

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici nije donijelo nikakvu odluku da se deblokiranju sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 330 miliona eura koja se nalaze na računu Centralne banke BiH.  

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija pojasnio je da, ustvari, Vijeće nema potrebu da razmatra raspodjelu sredstava MMF-a.

Dodatna odluka

- Sve što je bilo potrebno da se usvoji u vezi sa prihvatanjem i raspodjelom sredstava MMF-a, Savjet ministara je završio - rekao je Tegeltija.

To praktično znači da je novac od MMF-a i dalje blokiran, s obzirom na to da je direktor Centralne banke BiH Senad Softić nedavno izjavio da je za raspodjelu sredstava potrebna dodatna odluka Vijeća ministara.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel (Andrew Jewell) za „Avaz“ kazao je da je zaista žalosno da urgentna pomoć koju je MMF doznačio prije više od četiri sedmice stoji neiskorištena.

- Ovo je čisto politički spor između vlasti. Iznosi koji se trebaju distribuirati entitetima i Brčko Distriktu su već ranije dogovoreni – naglasio je Džuel.

Dodao je da su u MMF-u razočarani da vlasti ne koriste novac iz Instrumenta za brzo finansiranje da bi povećali potrošnju na zdravstvo i finansirali mjere ekonomske stabilizacije, kako su se obavezali da će uraditi u Pismu namjere.

Urgentna pomoć

Na naše pitanje kakvu poruku šalju bh. političari međunarodnoj zajednici, Džuel odgovara da političari šalju poruku da se ne mogu držati date riječi.

- Rekli su da im je pomoć urgentno trebala, a pruženu pomoć ne koriste. Ovaj nedostatak ozbiljnosti može negativno uticati na buduće odnose MMF-a i BiH – kategoričan je Džuel.

Upitali smo i da li postoji mogućnost da MMF povuče novac koji je dodijelio BiH, međutim prema riječima Džuela, trenutno ne postoji mehanizam koji bi omogućio da se jednom doznačena sredstva mogu povući nazad.

BiH plaća kamatu na neiskorišteni kredit

Rezidentnog predstavnika MMF-aDžuela pitali smo da li su aranžmanom predviđeni penali ukoliko 330 miliona eura do daljnjeg ostanu na računu Centralne banke BiH.

- Nema penala. Međutim, Bosna i Hercegovina plaća kamatu na kredit koji još nije počela koristiti – pojasnio je Džuel.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.