SARAJEVO

Radončić: Ovo je prilika da neki naši političari nauče šta je transparentnost u raspolaganju novcima koji vam se povjere

Mi danas dobivamo respiratore, ali prave respiratore, odnosno mašine koje će sutra moći da se koriste u svim anesteziološkim odjeljenjima u bolnicama u Bosni i Hercegovini, rekao je ministar Radončić

Piše: Avaz.ba

22.5.2020

Današnjoj isporuci medicinske opreme, koju je uručio šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johan Satler (Johann Sattler), prisustvovao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Ovom prilikom Radončić je zahvalio Evropskoj uniji u Sarajevu na jednoj iznimno važnoj i velikoj donaciji. 

- Mi danas dobivamo respiratore, ali prave respiratore, odnosno mašine koje će sutra moći da se koriste u svim anesteziološkim odjeljenjima u bolnicama u Bosni i Hercegovini. Njihov proizvođač je veoma referentna kompanija iz Švedske i ovakve mašine već posjeduju bolnice u Bosni i Hercegovini. Zašto je to veoma, veoma važno? Prvo, imamo kvalitetne mašine, imamo već educirane ljude koji će raditi na tim mašinama i imamo servis i garanciju na dvije godine na te mašine - rekao je ministar Radončić.

S uručenja opreme - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Najvažniji i najbliži partner

Istaknuo je da je za Bosnu i Hercegovinu Evropska unija najvažniji i najbliži partner.

- Mi pripadamo porodici evropskih naroda i ovo što je Evropska unija uradila u mjesecima pandemije zaista pokazuje koliko mi vrijedimo i koliko smo veliki u očima Evropske unije, iako to možda nekad ne izgleda - rekao je ministar Radončić.

Podsjetio je da je BiH na prvoj donatorskoj konferenciji primila prvu veliku pomoć od 80,5 miliona eura upravo od Evropske unije.

- Mi i dalje uživamo u velikoj pomoći i veoma smo zahvalni. Želim zahvaliti njegovoj ekselenciji na angažovanju kad je BiH u pitanju. Ovo je prilika da neki naši političari i štabovi nauče šta je transparentnost u radu, šta je transparentnost u raspolaganju novcima koji vam se povjere, kako se može doći do veoma, veoma kvalitetne opreme uz pomoć stručnjaka i kako ta oprema postaje trajna kategorija u smislu njene eksploatacije i nakon prolaska pandemije - naglasio je Radončić.

Važnost odnosa sa Evropskom unijom

Još jednom je istakao važnost odnosa s Evropskom unijom.

- Zaista potenciram ovo što je njegova ekselencija rekla. Mi sada imamo veoma težak izazov socioekonomskih saniranja šteta koje je pandemija napravila u BiH. Jedino uz veliku pomoć EU možemo izaći iz ekonomske krize i u tom smislu ja im još jednom zahvaljujem - poručio je Radončić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.