TURIZAM

Visočke piramide i tunele obilaze gosti iz cijele BiH

Uprkos svim problemima, nastavit ćemo razvijati arheološki turizam, kaže Osmanagić

Prvi turisti u Bosanskoj dolini piramida. Avaz

Piše: N. Smajović / Avaz.ba

23.5.2020

Lokacije u Bosanskoj dolini piramida u Visokom ponovo su otvorene prije desetak dana, a zbog zatvorenih granica, jedini posjetioci su Bosanci i Hercegovci. Nakon što su zbog pandemije koronavirusa svi sadržaji gotovo dva mjeseca bili nedostupni za posjetioce, tuneli Ravne, Bosanska piramida Sunca, park „Ravne 2“ i druge lokacije primili su prve goste.   


Otvorenje granica

Bili su to posjetioci iz Sarajeva, Zenice, Kaknja, Brčkog, Cazina, Bihaća, Banje Luke i drugih bh. gradova, a u Fondaciji očekuju i skoro otvorenje granica i dolazak naše dijaspore, ali i stranih gostiju.  

- Relativno smo zadovoljni dolaskom gostiju iz naše zemlje, a tokom zabrane rada i restrikcija mnogo pažnje smo posvetili promociji lokacija. Međutim, turistička sezona u Visokom je nedovoljna da pokrije fiksne troškove, a očigledno je da će ova sezona propasti, dok će rezultati u turizmu biti katastrofalni. Uprkos svemu i svim problemima s kojima se susrećemo, nastavit ćemo razvijati arheološki turizam, nadajući se da ćemo se ponovo vratiti na stari put progresa - kazao je direktor Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ Semir Osmanagić.

Pozitivne priče

Ipak, i u ovim tmurnim danima iz Visokog stižu pozitivne priče, a jednu smo zabilježili upravo u tunelima Ravne. Rasema Adžikić iz Brčkog, koja je imala tumor na štitnoj žlijezdi, podijelila je svoju pozitivnu priču.  

Adžikić (u crnoj majici) s Osmanagićem. Avaz

- Ljekari su mi otkrili tumor, ali zbog stalnih upala nisam mogla biti podvrgnuta medicinskom tretmanu. Nakon nekoliko posjeta tunelima Ravne te uz pomoć vode iz tunela i parka „Ravne 2“, uspjela sam sanirati upale, podići imunitet, a nakon toga mi je urađena i dijagnostika, otkriveno je da tumor nije bio zloćudan, pa je urađena operacija koja je bila uspješna - ispričala je Adžikić.


Donacija u znak zahvalnosti

Rasema Adžikić je u znak zahvalnosti uručila Fondaciji donaciju koja će biti iskorištena za sadnju ružičnjaka u parku „Ravne 2“. Cvijeće će uposlene uvijek podsjećati na ovu Brčanku i njen pozitivan primjer. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.