PROJEKTI

Zenička bolnica dobila i mobilni rendgen za liječenje Covid-19 pacijenata

Prvi mobilni aparat došao je u KBZ, a drugi RTG očekujemo sljedeće sedmice i on će biti distribuiran u Opću bolnicu Tešanj, rekao Aličić

S uručenja. Fena

Avaz.ba / Fena

22.5.2020

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) isporučili su Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) mobilni rendgen aparat, koji će se u toku pandemije koristiti za liječenje Covid-19 pozitivnih pacijenata - istakao je prilikom današnje primopredaje aparata direktor Kantonalne uprave civilne zaštite i načelnik Kriznog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić

Vlada ZDK, dodao je, izdvojila je sredstva za nabavku dva mobilna RTG i jednog CT aparata, a ugovor za nabavku ove opreme vrijedan je 519.000 KM.

- Mi smo se opredjelili da sve nabavke, pa tako i ovu, izvršimo putem UNDP-a. Prvi mobilni aparat došao je u KBZ, a drugi RTG očekujemo sljedeće sedmice i on će biti distribuiran u Opću bolnicu Tešanj - najavio je Aličić.

Vrijednost ovog RTG aparata je oko 150.000 KM bez PDV-a. Radi se, kaže Aličić, o povoljnom aranžmanu za Vladu ZDK, a zbog transparentnosti cijelog postupka javnih nabavki odlučili su se da ih realiziraju posredstvom UNDP-a.

- UNDP sa svojim donatorskim sredstvima, učestvuje u kupovini ovih uređaja. Komercijalna vrijednost ova tri uređaja na tržištu je oko 750.000 KM, a mi smo ih dobili za 519.000 KM - objašnjava Aličić. 

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac istakao je da se, a nakon što su prošle sedmice dobili CT aparat, radi o vrlo značajnoj donaciji za tu ustanovu u kojoj su zbrinuti svi na koronavirus pozitivni pacijenti iz tog kantona.

-Mi smo imali jedan polovan RTG aparat, a sa novim, mobilnim rendgenom podižemo nivo dijagnostike na znatno viši nivo. Omogućujemo i obradu većeg broja pacijenata - kaže Skomorac, koji najavljuje da će im ova oprema po završetu pandemije koristiti za kvalitetniju i komotniju dijagnostiku pacijenata na Odjelu za interne bolesti.

- Bit će to puno jednostavnija dijagnostika, jer ovaj će aparat praktično moći doći do kreveta pacijenta i na licu mjesta napraviti rendgen snimak. A moći će raditi i u prostoru u kojem će biti smješten - ističe Skomorac, koji dodaje da s ovim aparatom radiološku dijagnostiku podižu na znatno viši nivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.