PROBLEMI Ministar unutrašnjih poslova USK potvrdio

Kljajić: Morali smo upotrijebiti fizičku silu, jer su migranti agresivni

U proteklim danima zapaljeno je nekoliko napuštenih objekata u Velikoj Kladuši, rekao Kljajić

Avaz.ba / Fena
22.05.2020 16:03

Nije bilo prekoračenja ovlasti za vrijeme jedne od policijskih intervencija u Miralu

Foto: Fena

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić potvrdio je kako su situacija s migrantima, odnosno niz incidentnih situacija i više zapaljenih napuštenih objekata u Velikoj Kladuši, uslovili pojačano policijsko prisustvo i kontrole.

- Kao što znate u proteklim danima zapaljeno je nekoliko napuštenih objekata u Velikoj Kladuši. Nismo još utvrdili počinitelje tih krivičnih djela, iako smo u tim objektima pronašli migrante s validnim boravišnim karticama Mirala i premjestili ih u ovaj prihvatni centar. Daljim istražnim radnjama ćemo utvrditi jesu li ove paljevine zapravo posljedica njihovog nezadovoljstva što smo mi radili svoj posao. Također, moram reći i da se na ulicama Velike Kladuše značajno povećao broj migranata, za koje nema mjesta u Miralu. Kompletna situacija diktira i pojačane policijske kontrole - kazao je ministar Kljajić.

Naglašeno je i kako je interna istraga potvrdila da nije bilo prekoračenja ovlasti za vrijeme jedne od policijskih intervencija u Miralu, o kojoj se posljednjih dana dosta govorilo zbog spornog snimka na internetu.

  • Kljajić: Intervenciju policijskih službenika u ovom prihvatnom centru izričito tražili zaposleni u Međunarodnoj organizaciji za migracije
    Kljajić: Intervenciju policijskih službenika u ovom prihvatnom centru izričito tražili zaposleni u Međunarodnoj organizaciji za migracije Foto: Arhiv

- Jasno je utvrđeno da su intervenciju policijskih službenika u ovom prihvatnom centru izričito tražili zaposleni u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), s obzirom da su njihovi životi bili ugroženi. Jednostavno morali smo djelovati na takav način i da upotrijebimo fizičku silu. Razlozi za intervenciju bili su i agresivno ponašanje migranata, nepoštivanje službenih lica, izazivanje incidentnih situacija, te opasnosti u samom kampu - dodao je kantonalni ministar unutrašnjih poslova.

Članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu su zbog svih dešavanja i kompletne situacije tražili saradnju općinske vlasti u Velikoj Kladuši, odnosno pronalaženje lokacije za formiranje tranzicionog centra u koji bi bili smješteni migranti iz Mirala, ali i sa gradskih ulica i iz napuštenih objekata.

Komentari

NA VRH