SAOPĆENJE Cjelokupan izborni proces nema pravno ni bilo kakvo uporište

HNS: Reakcije na stanje oko CIK-a BiH treba slati na prave adrese

Niko nema pravo javno opravdavati, ili još gore, braniti kršenje Ustava i zakon

Fena

HNS BiH

Foto: Avaz


Održavanje izbornog procesa temelj je demokratskog funkcioniranja svakog političkog sistema, a ako su članovi tijela koje treba osigurati uvjete, nadzirati izborni proces i implementirati rezultate izbora, birani i postavljeni na neustavan i nelegalan način, cjelokupan izborni proces nema pravno ni bilo kakvo uporište, ističu iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Upravo tako izabrani članovi, po njihovim riječima, ne mogu biti nikakav jamac zakonitog ni transparentnog izbornog procesa.

- Insistiranje na poštivanju zakonskih i ustavnih procedura prilikom imenovanja članova Centrane izborne komisije ne može biti kvalificirano kao bilo kakvo uvjetovanje od strane bilo koga. Ignoriranje i selektivan pristup zakonima i njihovo proizvoljno tumačenje otvara put daljnjim nelegalnostima - navodi se u priopćenju Ureda za informiranje HNS-a.

Dodaju kako CIK BiH ne može i ne smije biti politički pristrana institucija, a ona to u ovome sastavu članova, kako kažu, definitivno jest.

- Niko nema pravo javno opravdavati, ili još gore, braniti kršenje Ustava i zakona i pri tome krivicu prebacivati na političku opciju koja zagovara i brani ključnu demokratsku i pravnu normu, poštivanje Ustava i zakona - ističu iz HNS-a.

  • HNS: Obmana javnosti

    HNS: Obmana javnosti

    Foto: Avaz


Navode da su međunarodne organizacije, uključujući i OSCE, upoznate sa svim nepravilnostima koje su provedene u postupku izbora novih članova CIK-a BiH te kako postojeći Izborni zakon jasno precizira način i pravila odabira članova te institucije.

- Također, nadležna tijela upoznata su sa svim nelegalnostima u režiji određenih političkih stranaka i manipulacija oko prijava na javni natječaj za članove CIK-a BiH. Te iste stranke su izraziti krivci zašto je legalnost i legitimnost ovog tijela dovedena u pitanje i reakcija mora biti upućena istima koji krše i Ustav i zakon i ne snose nikakve posljedice za izazivanje krize oko ove institucije - kazali su iz HNS-a.

Oni pozivaju međunarodne partnere da osude one političke stranke koje, kako kažu, manipulacijama kreiraju politički podložan CIK BiH i njihov direktni utjecaj na izborne procese.

- Izostanak takve osude daje za pravo istim strankama da nastave podrivati Ustav ove države i zakonske propise. Tražiti krivca na pogrešnim adresama i skretanje fokusa s ključne tačke navedenog problema, u najmanju ruku predstavlja obmanu javnosti i neskriveni poticaj kršiteljima zakona da nesmetano nastave praviti institucionalnu lakrdiju od CIK-a BiH - stoji u saopćenju.

Više o:

HNS CIK Izbori
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na