ZVANIČNO

Drastično povećanje ulazaka u BiH samo dan nakon ukidanja samoizolacije od 14 dana

Državljani Bosne i Hercegovine prilikom ulaska u domovinu na granici od jučer ne dobijaju rješenje o samoizolaciji

Primjetan broj ulazaka u BiH. Ilustracija

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

22.5.2020

Nakon što je donesena odluka o ukidanju samoizolacije za bh. državljane koji ulaze u domovinu, samo dan kasnije broj ulazaka se drastično povećao.

Naime, kako je za "Avaz" potvrđeno iz Granične policije BiH, samo je jučer u našu zemlju ušlo više od 7.500 državljana nego dan ranije.

Prema podacima iz Granične policije u BiH je ušlo 8.264 osobe, od toga je 5.002 bh. državljani, a 3.262 su strani državljani.

Primjetan broj ulazaka u BiH. Ilustracija

- Već 21. maja evidentirano je ukupno 17.433 ulaza u BiH, od toga 12.584 bh. državljana, dok je 4.849 stranih državljana - naveli su za naš portal iz Granične policije.

Državljani Bosne i Hercegovine prilikom ulaska u domovinu na granici od jučer ne dobijaju rješenje o samoizolaciji, a na pojedinim graničnim prijelazima zabilježene su duge kolone vozila.

Podsjećamo, danas je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao da Krizni štab nije predložio ovu mjeru u ovom trenutku.

- Mišljenja smo da je trebala sačekati kraj mjeseca. Imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svako 15 dana nakon epidemiološke analize. Smatrali smo da je do konca mjeseca trebalo mjeru ublažiti i ukloniti te pripremiti druge. S obzirom na to da se očekuje veliki priliv građana, posebno zbog praznika u BiH, moramo reći da nećemo moći kontrolirati situaciju što predstavlja poseban epidemiološki rizik i veliku mogućnost unosa ponovne zaraze u BiH - rekao je Čerkez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.